Norge

Norsk-rumensk foreldrepar får tilbake barna

Det norsk-rumenske foreldreparet i Naustdal som ble fratatt sine fem barn av barnevernet, får nå barna tilbake. Saken har vakt sterke reaksjoner og ført til demonstrasjoner i en rekke land.

  • NTB
  • Eystein Røssum

De fem barna i Nausdal ble hentet av det lokale barnevernet i fjor høst, etter at ett av barna hadde fortalt om voldsbruk i hjemmet, skriver Bergens Tidende.

Det yngste barnet var bare tre måneder gammel da barnevernet plasserte babyen og de fire søsknene i beredskapshjem.

Den påståtte voldsbruken utløste også en politietterforsking, og begge foreldrene ble siktet for vold mot barna.

  • Protester fra hele verden mot norske myndigheter: 100 jurister med brev til Solberg om barnevernssak

Store demonstrasjoner

Det norsk-rumenske ekteparet er begge aktive i pinsebevegelsen, og saken utløste raskt et enormt engasjement blant pinsevennar verden over.

I mer enn 20 land har det vært arrangert omfattende demonstrasjoner mot det norske barnevernet - flere av dem med mange tusen deltakere.

I Romania har familiens støttespillere mobilisert på tvers av kirkesamfunn. Saken har dominert det rumenske nyhetsbildet i lange perioder, og topp-politikere har kastet seg inn i kampen for at barna skal få komme hjem til foreldrene.

Vant frem i retten

Foreldrene gikk til retten for å få igjen barna, i påvente av at Fylkesnemdna for barnevernssaker skulle ta stilling til saken. I vår bestemte Fjordane tingrett at det minste barnet skulle flytte hjem.

Både den norske ambassaden i Bucuresti og Naustal har i perioder blitt nedringt, og har mottatt tusenvis med e-poster og brev fra aksjonister som støtter familien.

Les mer om

  1. Bergens Tidende
  2. Barnevern