Wara om samboeren: – Jeg tror ikke hun står bak noen av hendelsene

Den tidligere justisministeren har i flere timer sittet og hørt på sin samboer forklare seg om hærverket og brevene som paret mottok. Torsdag var det Tor Mikkel Waras tur til å innta vitneboksen.

I flere dager har tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sittet et par meter fra sin tiltalte samboer. Torsdag er det Waras tur til å innta vitneboksen som fornærmet i saken.

Daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var i et viktig regjeringsmøte i januar 2019 da hans livvakt fra PST kom bort til ham og hvisket om brannen i søppeldunken. Wara dro derfor tidlig hjem fra møtet.

Et par måneder etter brannen ble Waras samboer gjennom 25 år, Laila Anita Bertheussen, mistenkt for blant annet hærverket mot parets bolig i desember 2018, for å ha tent på søppeldunken i januar 2019 og tent på parets bil i mars i fjor. Bertheussen ble senere tiltalt i saken.

Wara har vært til stede flere dager i retten og hørt sin samboer forklare seg om noen av tiltalepunktene. Torsdag morgen var det Waras tur til å forklare seg som fornærmet i saken.

– Kom som et sjokk

– Hva var din reaksjon på hærverket og pågripelsen?

– Pågripelsen kom som et sjokk.

– Tror du hun står bak?

– Jeg tror ikke hun står bak noen av hendelsene.

Aktor Marit Formo viste i retten til et politiavhør der Wara hadde sagt at «dersom hun har gjort det, så er det i villfarelse». Dette sa han etter at Bertheussen ble pågrepet.

– Har det vært lignende hærverk mot bil og bolig etter pågripelsen?

– Nei, men så lekket jo politiet at det var skjulte kameraer på eiendommen, svarte Wara.

Det var ikke aktor enig i.

Wara sier at han først trodde at hærverket var et resultat av pøbelstreker. Adressen hans sto åpent på 1881.no.

Men da det første trusselbrevet kom, ble Wara mer bekymret. Fordi brevet var ment til Bertheussen som hadde anmeldt Ways of Seeing.

– Det betydde i en periode at det sto en uniformert bil på gaten. Jeg følte meg aldri utrygg, svarte Wara på et spørsmål fra aktor.

Tegning fra rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i Oslo tingrett onsdag.

Wara: Kameraene fungerte ikke

– Var du fornøyd med oppfølgingen av politiet? spurte Ranke.

– Ja, men det som var et tilbakevendende problem, var at det ble satt opp kameraer som ikke fungerte.

– Meldte du ifra om det før pågripelsen?

– Det kan jeg ikke huske.

– Var det et angrep på demokratiet?

– Hva annet skal en politiker si. Jeg representerte Frps innvandringspolitikk. Jeg så på det ikke som et angrep på meg. Jeg driver ikke som privatpraktiserende innvandringspolitiker, svarte Wara.

Retten fikk spilt av to intervjuer Wara ga i kjølvannet av hærverket og truslene. Også her kom det frem at han så på hærverket som et angrep på norsk demokrati.

På spørsmålet om Wara trodde personene bak hærverket kunne ha noen i tilknytning til Black Box Teater, svarte han den gang at «det kan vi ikke vite».

Les også

Ways of Wara

– Kynisk PR-strategi

Wara ble i retten også spurt om hva han selv mener om teaterstykket Ways of Seeing.

– Det var en ganske kynisk PR-strategi fra et teaterstykke for å fylle husene. Det er dyrt å annonsere, men det er billig å stå på Dagsnytt Atten i en debatt.

– Dette er et elendig teaterstykke som ikke mange mennesker ville ha sett, la han til litt senere.

Wara sa også at Bertheussen ønsket å se hva teateret hadde filmet fra parets bolig.

Det var skrevet «rasisit»på veggen til parets bolig.

Om hærverket mot bilen og boligen 6. desember 2018 sier Wara at det var ganske amatørmessig gjort.

– Hakekors var tegnet feil. Rasist var stavet feil, sa Wara.

Han sier han tok kontakt med PST og vekket Bertheussen for å be henne om å se på hærverket.

– Kan du huske at en av dere brukte bilen 5. desember? spurte Ranke.

– Ja, hun kjøpte fliser og parkerte bilen ved kjellerinngangen fordi flisene skulle i kjelleren, svarte Wara. Han sier bilen derfor sto parkert et annet sted enn der den pleier å stå.

Wara-parets bil ble tagget ned med noe som skal forestille et hakekors, i desember 2018. Det var flere tilfeller av tagging ved samboerparets enebolig i Oslo. Merk også den åpne drivstofftanken med en hyssing stukket inn. Dette bildet ble lagt frem i retten tirsdag.

Mener Bertheussen lå i sengen

På spørsmål fra aktor om han våknet natten hærverket skjedde og når det var, svarte Wara at han våknet av noen lyder. Han kunne si at det muligens var ved 2–3-tiden om natten, men kan ikke slå det fast med sikkerhet.

– Lå samboeren din i sengen da du våknet?

– Jeg ville ha lagt merke til hvis hun ikke var i sengen. For når jeg hører lyder i huset og hun ikke er i sengen, så regner jeg med at det er henne og sover videre, sa Wara.

Bertheussen selv har forklart seg litt ulikt om hva hun foretok seg natten da hærverket ble utført mot boligen. Mens hun i tidligere avhør har sagt at hun sover svært tungt etter å ha tatt sovemedisiner, forklarte hun i retten at hun var oppe og ryddet i huset den natten.

Det har tidligere kommet frem at helsedata på mobilen hennes viser at hun var oppe og gikk mellom klokken 02 og 02.30.

Aktor spurte også om hvem som brukte PCen og printeren som var i boligen. Her svarte Wara at det for det meste var Bertheussen. På spørsmål om han hadde søkt opp adressen til Tybring-Gjedde etter 4.desember, svarte han «nei». Paret Tybring-Gjedde mottok også et trusselbrev liknende det Wara og Bertheussen fikk tilsendt.

Les også

Hun ble helt skjelven etter trusselbrev – og kontaktet Human Rights Service

Var på guttetur

Wara var på guttetur i Liverpool for å se på fotballkamp da brannen mot parets bolig startet i mars 2019. Det var etter denne hendelsen Bertheussen ble pågrepet. Turen var en gave fra Bertheussen til Wara.

Wara forklarte at han tilbød seg å avbryte turen da han fikk høre om brannen, men at Bertheussen mente det var unødvendig.

– Dette huset ble stadig bedre sikret. Har du noe mening om hvordan noen klarte seg å komme til boligen og tenne på bilen? ville aktor vite.

– Det er ikke overraskende. Det var kun ett kamera som fungerte.

– PST tok kontakt med deg for å forsterke sikkerheten med flere skjulte kameraer. Hva var grunnen til at du ikke samtykket til det?

– Vi kom aldri til et samtykke-spørsmål i denne henvendelsen. Samtidig hadde vi allerede seks kameraer. Når det gjelder kameraer som PST ville ha, så var det «live-kameraer» som politiet skulle se på 24 timer i døgnet. Jeg vil at Laila skal kunne gå i boligen uten BH, jeg skal kunne plukke i nesen eller noen kline i portrommet uten å bli overvåket. Derfor måtte jeg spørre de andre som bodde i huset.

Avviser at de sa nei til overvåkning

Wara mente at det også var motstrid innad i politiet om overvåkingen, og at paret ikke hadde sagt nei til sikkerhetstiltakene. Det eneste de absolutt ikke vil ha, var et kamera i bilen.

– Jeg forstår at du på et eller annet tidspunkt sa nei til forslagene PST kom i februar 2019?

– Det eneste vi sa nei til, var kamera i bilen.

Aktor Marit Formo leste da forklaringen til en politibetjent fra PST som hadde sagt at Wara ikke ønsket skjulte kameraer som overvåket boligen.

– Jeg stusset veldig på denne forklaringen. Beskjeden fra en annen politimann var at de ønsket kamera på offentlig grunn. Jeg måtte uansett snakke med de hjemme om disse kameraene, men vi kom aldri så langt.

Når det gjelder kamera i bilen, så viste Wara til at det ville ha vært for inngripende med tanke på overvåking.

Les også

PST: Klippet bokstaver fra disse avisene for å sette sammen trusselbrevet

Kjente ikke til at samboeren hadde sonet

– Når ble du kjent med at din samboer hadde sonet en straff på Bredtvet? spurte aktor Ranke.

– I et politiavhør.

– Du var ikke klar over det tidligere?

– Nei.

Aktor viste her til at Bertheussen ble dømt og måtte sone en fengselsstraff på 1980-tallet. Det var før de to ble samboere på midten av 1990-tallet.

– Det er interessant at hun ikke hadde fortalt ham om dette, sier Ranke til Aftenposten i rettspausen og legger til:

– Vi spurte om det fordi vi mener det er relevant hva han kjenner til og ikke kjenner til av ting hun har gjort tidligere.

Laila var ikke engasjert i politikk

Etter lunsjpausen var det forsvarer Elden som startet sin utspørring av Wara. Han spurte blant annet Wara om Bertheussen hadde noe politisk engasjement, noe Wara avviste.

– Var det en diskusjon hjemme da du ble spurt om å bli justisminister?

– Vi snakket om det. Laila sa at jeg måtte gjøre det hvis jeg hadde lyst til det, svarte Wara.

Det var aldri snakk om på hjemmebanen at Wara skulle trekke seg fra politikken. Han var innstilt på å sitte som justisminister til valget i 2021.

– Ville Laila ha sagt ifra hvis hun ønsket at du skulle slutte i politikken?

– Hun ville ikke nølt ett sekund med det.