Norge

Håpets hotell

I Bergen får tidligere rusmisbrukere og prostituerte muligheten til å komme seg inn i arbeidslivet igjen - via et nyåpnet hotell.

  • Jo Hjelle

Les også:

På Klosteret i Bergen åpnet Klosterhagen hotell for gjester mandag, melder Bergens Tidende.

På en liten scene bygget i frokostsalen for anledningen, åpnet byråd Hilde Onarheim det spesielle hotellet med et lite pling på resepsjonsklokken.

Blant de ansatte skal de være ti personer med bakgrunn i rus og prostitusjon eller som trenger arbeidstrening av andre årsaker.

Mens hotellnæringen i byen sliter med å finne folk, skal Klosterhagen gi arbeidserfaring og en start i arbeidslivet for mennesker med en vanskelig bakgrunn.

Stolt

— Flere av hotellene i byen sier de er interessert i ansette de som kommer herfra, sier Baste Bruarøy, driftssjefen på det nye overnattingsstedet, til BT.

Jannicke Charlotte Nilsen er en av dem som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

- Jeg er så stolt av hvordan hotellet er blitt, stråler 33-åringen.

— Her skal jeg gjøre en god jobb slik at jeg får gode attester med videre, sier hun mens sengeteppet legger seg på plass på et av de 15 rommene.

Hun vil ikke si så mye om sin egen fortid, men forteller at hun har gått på skoler og hatt litt småjobber.

Nå er målet å få en jobb i en hotellresepsjon i Bergen. Uten arbeidserfaring og gode attester har det vært umulig å få foten innenfor andre steder.

Første i Norge

Tilsvarende hotellprosjekter finnes i andre europeiske byer. Hotellet Vesterbro i København er et noelunde likt prosjekt, som i dag drives med stor suksess.

Klosterhagen hotell er det første i Norge.

Senter for arbeidslivsforberedelse har stått for etableringen av frokosthotellet. Bergen kommune, Nav, Justisdepartementet og Helsedirektoratet har bidratt økonomisk.