Stoltenberg vil ikke fryse egen lønn

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke fryse egen lønn, slik regjeringen har oppfordret landets banksjefer til å gjøre.

Trass i at Stoltenberg tjener over 1,2 millioner kroner i året, er han ikke villig til å fryse egen lønn.

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen har innstendig oppfordret statsministeren og de øvrige statsrådene til å gå foran med et godt eksempel og fryse egen lønn, men Stoltenberg sier nei, skriver VG.

– SVs gruppe mener at alle ledere i samfunnet må vise moderasjon i forbindelse med neste lønnsoppgjør på grunn av den krevende økonomiske situasjonen. Det er viktig at politikerne går foran med et godt eksempel, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

SV oppfordrer også stortingsrepresentantene til å gi avkall på lønnsvekst i år, og har skrevet brev til de øvrige partigruppene.

Åpen

– Jeg støtter initiativet og vil selv innrette meg etter det, sier Kristin Halvorsen til VG.

Sp-leder Liv Signe Navarsete er også positiv til lønnsfrys.

– Jeg er åpen for å fryse min egen lønn, men jeg kan ikke konkludere på vegne av politikerne i partiet og stortingsgruppen før saken er drøftet i partiet. Sp er opptatt av at det er nødvendig med en svært moderat lønnsutvikling i hele samfunnet nå. Det må også gjelde for politikere, sier hun.

Sier nei

Statsminister Jens Stoltenberg, som fikk et lønnshopp på 75.000 kroner sist høst, og som nå har en årslønn på 1.266.000 kroner, er ikke begeistret for forslaget.

– Jeg regner med at det blir et moderat lønnsoppgjør til våren, og at dette blir gjenspeilt i politikernes lønninger som Stortingets lønnskommisjon fastsetter til høsten, sier han til VG.

Frp slutter heller ikke opp om forslaget.

– Det mener vi er å tukle med systemet for fastsetting av lønn, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Støtter

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener derimot at SVs forslag er godt.

– Jeg har ingenting imot å fryse min egen lønn. Det nytter ikke å be andre om å vise nøkternhet uten å gjøre det selv, sier han.

Høyre-leder Erna Solberg er heller ikke avvisende, men vil diskutere saken med sine partifeller før hun konkluderer.

– Men stortingspolitikere, statsråder og andre ledere bør vise moderasjon i den situasjonen vi er i. Det er viktig å huske at lønningene til politikerne følger lønnsutviklingen i samfunnet ellers, sier hun til VG.

Venstre-leder Lars Sponheim har ikke kommentert SVs utspill.