Norge

Ny studie har som mål å forebygge mageplager over lang tid etter covid-19-smitte

Noen pasienter kan få senplager i mage og tarm etter covid-19. Forskere ser på hvordan plagene kan forebygges.

– Vi forbereder oss på å behandle senvirkning av covid-19, sier Birgitte Berentsen, hos Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage- og tarmsykdommer.
  • Bethen Steenbuch

– En stor andel av befolkningen vil smittes av koronavirus. Vi kartlegger effekten på tarmfloraen og hvordan vi kan forebygge plager.

Det sier forsker Birgitte Berentsen. Hun er daglig leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage tarmsykdommer. Klinikken deltar i covid-19-studien ved Universitetet i Bergen. 500 forsøkspersoner kan delta.

De rekrutteres fra Haukeland universitetssykehus, Haraldsplass Diakonale sykehus, koronahotellet og pasienter i isolat. Avføringsprøver fra pasienter med pågående covid-19 analyseres

Dagens Medisin skriver også om studien. Den er ventet å:

  • gi ny kunnskap om hvordan covid-19 påvirker mage/tarm-kanalen.
  • bidra til å utvikle metoder for å oppdage virus i avføringsprøver.
  • se hva tarmbakterier betyr som del av immunforsvaret mot covid-19. Og om de beskytter mot langtidsplager.

Infeksjon kan påvirke fordøyelsen

– Hva kan skje etter covid-19-infeksjon i mage/tarm?

– Tarmbakterier kan forandre seg etter infeksjon. Det påvirker fordøyelsen i større eller mindre grad, noen får en endret tarmflora. Vi ser etter forskjeller i tarmfloraen hos personer med covid-19 og friske personer. Vi følger dem over tid, sier hun.

Mange koronasyke får diaré, kvalme og lite matlyst. Hun tror ikke mange kommer til å få langtidsplager.

– Men vi undersøker om covid-19 kan føre til irritabel tarm. Det er plagsomt, men ikke farlig. Dette kan oppstå etter en tarminfeksjon hos tidligere tarmfriske.

Forskning på irritabel tarm viser at det er en sammenheng mellom endret tarmbakterieprofil og tilleggsplager. Noen får matvareintoleranse, eller angst og depresjon, søvnforstyrrelser og tretthet.

– Ett år etter infeksjon har kroppen normalt innhentet seg, men hos andre varer plagene. Vi har ikke det komplette svaret på årsaken. Det kan komme av type smitte eller følsomheten til personen. Det kan ha noe med interaksjonen mellom hjerne og tarm å gjøre, sier hun.

Tarmbakteriene er en del av immunforsvaret

– Hvorfor får noen med covid-19 lettere infeksjon i mage tarm?

– Vi er ikke sikre på hva det kommer av ennå. De kan ha flere ACE2-reseptorer i tarmen enn andre. Koronaviruset bruker samme reseptor som inngangsport i lungene. De kan ha en annen bakteriesammensetning. Den påvirker bakterienes rolle som en del av immunforsvaret.

– Hvorfor er tarmbakteriene så viktige?

– De er en del av immunforsvaret. Når virus blir introdusert i tarmen, forstyrres normaltilstanden. Vi undersøker om pasientene har en ubalanse i tarmfloraen, sier hun.

De spør også om koronavirus i tarmen er smittsomt. 50 prosent av dem som tester negativt i nese/hals, har sars-cov-2 i tarmen.

Les også

  1. Hvordan blir de neste ukene for Norge? FHI-toppen mener spesielt to tiltak kan vurderes.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Virus
  3. Sykdom
  4. Forskning
  5. Universitetet i Bergen