Norge

Disse studiene gir deg jobb

Vil du ha sikker jobb etter studiet? Velg helsefag, mener jobbekspertene.

Katja Søyland er nyutdannet sykepleier, og gikk rett i jobb på barneavdelingen ved Rikshospitalet. Foto: KNUT SNARE

  • Øyvind Gustavsen
  • Lars-christian U. Talseth

Les også:

I går fikk i overkant av 71 000 søkere tilbud om studieplass til høsten fra Samordna opptak. Godt over halvparten ble tilbudt plassen som sto øverst på ønskelisten. Men det er ikke sikkert at drømmestudiet resulterer i drømmejobben. Vil du rett inn i relevant jobb etter eksamen, bør du bli helsearbeider, ifølge hovedaktører innen arbeidsformidling.

— Helse- og omsorgssektoren skriker etter folk med kompetanse og vil gjøre det desto mer i fremtiden, sier Gisle Hellsten, daglig leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han støttes av Hans Jørgen Wang, regiondirektør i bemanningsfirmaet Adecco.

— Vi lever stadig lenger, og det skaper større behov for helsetjenester. I tillegg er kravene til pleie helt andre nå enn for en generasjon siden, sier Wang.

Rett i jobb

5542 søkere har fått tilbud om studieplass ved landets sykepleierutdanninger.

Det tilbudet bør man slå til på, skal vi tro Katja Søyland (25). Hun har nettopp fullført sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og skal rett ut i jobb ved barneavdelingen på Rikshospitalet - hvor hun har jobbet i et halvt år allerede.

— De fleste sykepleierstudentene har ordnet seg jobb i løpet av det siste halvåret av studiene, sier hun. Søyland har hatt relevant deltidsjobb i to av sine tre år ved sykepleierutdanningen. Som student satt Søyland i studentrådet ved skolen. Hun sier at det er lurt å ta seg jobb under studiene for å skape kontakter, slik at man har et sted hvor man kan få seg jobb når man er ferdig:

— Selv om man hører at sykepleiere har lett for å få jobb, vil de som ikke har jobbet under studiene, ha større problemer å få seg jobb der de ønsker etter ferdig utdannelse.

- Men det er ingen ufrivillig arbeidsledige i ditt kull?

— Nei, jeg vet ikke om noen som ikke har fått seg jobb ennå.

Istedenfor full jobb skal Søyland være vikar i et halvt år, fordi hun vil ut å reise etter nyttår.

Søyland sier at hun vurderte en rekke studier før valget falt på sykepleier, deriblant barnevernspedagogikk, reiseliv og sosialantropologi.

— Jeg begynte på sosialantropologi etter folkehøyskolen. Men jeg var ikke klar for å studere og tenkte at det var bedre å slutte, og så jobbe litt, enn å gå på noe jeg ikke ville.

Uten relevant jobb

Utover helsearbeidere går økonomer og naturvitere en lys fremtid i møte. Det går frem av kandidatundersøkelsen fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, som kartlegger andelen uteksaminerte studenter som seks måneder senere er i fast relevant jobb.

Vinnerne fra vårkullet 2009 tok utdannelse innen økonomi og administrasjon, eller naturvitenskap og teknologi, med henholdsvis 68 og 58 prosent i jobb. Humanister og samfunnsvitere kommer dårligst ut, med henholdsvis 28 og 30 prosent i fast relevant jobb.

For helsearbeidere er andelen 50 prosent. Journalistikk, reiseliv og kultursektoren bør du imidlertid holde deg unna, om ikke du foretrekker en frilanstilværelse. Selv om førstnevnte nok en gang er blant de vanskeligste studiene å komme inn på, går man en usikker jobbtilværelse i møte.

- Undersøk skikkelig

— Finn mer informasjon, og tenk deg nøye om, råder Aftenpostens jobbekspert, karrièreveileder Gisle Hellsten usikre studenter.

Lederen for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo har langt fartstid med å hjelpe usikre studenter inn på rett kurs. Han råder de 27 000 som i går ikke fikk innfridd førsteønsket til nøye å undersøke alternativene til høsten.

- Vær sikker på at du forstår det faglige innholdet i studiene og ikke minst hvilket arbeidsmarked det leder mot, sier Hellsten.

Han oppfordrer tvilrådige studenter selv å ta kontakt med den enkelte institusjon og etterspørre hvor i arbeidslivet tidligere studenter har endt opp.

— Institusjonene har ofte mer informasjon tilgjengelig enn det man finner selv, sier Hellsten.

Åpent sinn

Han tror også at mindre kjente studier kan vise seg å være et lykketreff.

— Ha et åpent sinn overfor studier som er nærliggende det du først tenkte på. Selv om du ikke kjenner alternativene veldig godt, kan det vise seg å være akkurat det du tenker å gjøre, sier han.

Det var i går 2650 ledige studieplasser på Restetorget. Søkningen til disse plassene skjer fortløpende på hjemmesidene til Samordna opptak.