Norge

- Jeg tror det vil bli bråk

Aamir Sheikh (H) synes Dagbladet-redaktøren burde ha beklaget Muhammed-karikaturene, og sier Dagbladet nå må ta konsekvensen av det som skjer.

Bystyrerepresentant for Oslo Høyre, Aamir Sheikh (i midten), har tatt initiativ til et dialogmøte tirsdag ettermiddag mellom Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle (t.v.) og sjefimamen i Norge Mehbob ur-Rehman (t.v.) i forbindelse med Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturer.
  • Eivind Sørlie

Politiker Aamir Sheikh (H) tok initiativ til et møte tirsdag mellom konstituert sjefredaktør i Dagbladet Lars Helle, og den fremstående Oslo-imamen Mehboob ur-Rehman.

Det muslimske miljøet i Norge har de siste dagene flere ganger vist sin misnøye med Dagbladets publisering av et bilde som viser Muhammed-karikaturene, slik de fremsto på PSTs nettsider. Enkelte butikkeiere nektet å selge avisen, og taxi-sjåfører har streiket for å vise sin misnøye.

Sjefredaktør Helle sier til Aftenposten.no at han var fornøyd med tonen på møtet, men sier han er bekymret over enkelte uttalelser fra Sheikh og ur-Rehman i etterkant av møtet.

— Etter møtet sa Sheikh og imamen til pressen at møtet hadde vært resultatløst, og jeg mener de formulerte seg slik at de nærmest oppfordret til nye aksjoner blant norske muslimer. Dette kan bidra til en tilspissing av situasjonen, sier Helle.

Beklaget ikke publisering

— Imamen Mehboob ur-Rehman ønsket at vi skulle beklage at vi publiserte karikaturene, men det ønsket kunne vi ikke imøtekomme. Vi har ikke gjort noen feil, og vi har ikke brutt noen lov. Publiseringen ble gjort for å illustrere den aktuelle saken, nemlig at disse karikaturene var tilgjengelige fra PSTs nettsider, sier Helle.

Dagbladet-redaktøren understreket at det ikke er noe nytt at folk er opprørte over Dagbladet.

- Vi visste at publiseringen av disse karikaturene ville skape reaksjoner, men vi valgte å publisere dem likevel. Folk har vært sinte på Dagbladet siden 1869, så det er vi vant med. Det ligger ikke for oss å ha noen forsoningslinje, sier Helle til Aftenposten.no.

Helle sier videre at han synes dialogen etter publiseringen har vært god, og at demonstrasjonene har ligget innenfor det akseptable i et demokrati.

- Men jeg er bekymret for at ytterliggående krefter i det muslimske miljøet kan bruke dette til å legitimere mer ekstreme aksjoner, sier Helle.

Konstituert sjefredaktør i Dagbladet Lars Helle møtte den fremstående Oslo-imamen Mehboob ur-Rehman tirsdag. De ble ikke enige. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG/SCANPIX

— Null forståelse for publisering

Høyre-politiker Aamir Sheikh, som tok initiativ til møtet mellom partene, sier han selv personlig har «null forståelse for publiseringen» av Muhammed-karikaturene.

- Jeg synes Dagbladet-redaktøren burde vært mer ydmyk i møtet med imamen, og jeg synes han kunne både beklaget og gitt større uttrykk for forståelse for muslimenes synspunkter, sier Sheikh til Aftenposten.no.

Sheikh mener Dagbladet nå er nødt til å ta konsekvensene av publiseringen.

- Hva tror du vil skje nå?

— Jeg tror det vil bli bråk. Det bor tross alt 150.000 muslimer i Norge. Hver enkelt av dem er såret. Mitt råd til dem, dersom de velger å demonstrere, er at de gjør det på en fredelig måte, og at de ikke begår kriminelle handlinger. Det ville skade både dem selv, islam, saken og det norske samfunnet. Men jeg er ikke talsmann for hele det muslimske samfunnet i Norge, og man kan ikke ha full kontroll over alle enkeltindivider.

Sheikh er opprørt over Dagbladet-redaktørens karakteristikk av imamen og Sheiks uttalelser etter møtet, og mener uttalelsene ikke bidrar til å tilspisse situasjonen.

Demonstrasjon ventet fredag

Det er fredag ventet demonstrasjoner i Oslo. Imamen sa i etterkant av møtet at han fryktet demonstrasjonene ville utarte, og at en ny og mer alvorlig karikaturstrid enn den i 2006, vil kunne bli resultatet av konflikten.

Blant dem som oppmuntrer til fredagens demonstrasjoner, er Arfan Q. Bhatti, som har en ikke-rettskraftig dom på åtte års forvaring for drapsforsøk.

Bhatti kom til Islamic Cultural Centre tirsdag ettermiddag for å be, samtidig som Dagbladets redaktør Lars Helle kom til møtet med imamen.

- Innshallah (hvis Gud vil), det vil bli en fredelig, men dog hørbar demonstrasjon! Innshallah!, skriver Bhatti på Facebook.

Les også

  1. Imam frykter ny og verre karikaturstrid

  2. Facebook-mobilisering til demonstrasjon mot karikaturer

  3. Nærmere 1000 taxisjåfører aksjonerte i Oslo