Ishaq Ahmed (24) fra Fredrikstad dømt for terror i historisk rettssak

Oslo tingrett finner det bevist at 24 år gamle Ishaq Ahmed var tilknyttet IS i Syria. Ahmed er den første norske fremmedkrigeren som dømmes for terrorplanlegging.

Her poserer den 24 år gamle mannen fra Fredrikstad med våpen. Bildet er lagt ut på Facebook.

24 år gamle Ishaq Ahmed fra Fredrikstad dro til Syria på høsten for to år siden.

Han har hele tiden hevdet at han drev humanitært arbeid for å hjelpe det syriske folket, men Oslo tingrett mener det er bevist at 24-åringen deltok i terrororganisasjoner.

Han dømmes til åtte års fengsel for å ha inngått forbund om terror og deltagelse i de to terrororganisasjonene Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra.

Dette er første gangen en norsk fremmedkriger blir dømt for terrorplanlegging. Dommen er enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Har du tips om denne saken eller andre fremmedkrigere? Ta kontakt med vår journalist eller bruk vår krypterte varslingstjeneste.

— Ville etablere islamsk stat

Retten tror ikke på Ahmeds forklaring om at han drev humanitært arbeid i Syria.

De viser blant annet til at han undersøkte muligheten for å skaffe seg våpen der nede og kjøpte annet militært utstyr før han dro.

- Disse forberedelsene taler klart for at tiltalte utrustet seg med tanke på å delta i bevæpnet aktivitet i Syria, heter det i dommen.

De sentrale bevisene i saken er e-poster, meldinger på Facebook og fra meldingstjenesten WhatsApp, som Ahmed har erkjent å ha skrevet.

Retten mener flere av meldingene viser at Ahmed ønsket å være med på å etablere en islamsk stat og at han mente han hadde en plikt til å bidra i væpnet kamp i Syria.

Dommerne legger til grunn at Ahmed hadde en ekstremistisk ideologi.

Væpnet og aktiv deltager

Retten understreker at man må være varsom med tolkningen av digitalt bevismateriale, spesielt siden få av deltagerne i de ulike samtalene har forklart seg for retten.

— (Men) samlet taler de ulike opplysningene med overveldende styrke for at tiltalte først var en del av ISIL, deretter Jabhat al-Nusra, før han igjen ble med i ISIL.

Han omtales som en bevæpnet og aktiv deltager i terrororganisasjonene, og retten finner ingen formildende omstendigheter i saken.

Retten understreker at det er viktig å reagere strengt når noen dømmes for å ha inngått terrorforbund og å ha deltatt i terrororganisasjoner.

- Slik kan blant annet potensielle fremmedkrigere bli avskrekket.

Hevdet han drev humanitært arbeid

Ishaq Ahmed har hele tiden nektet straffskyld. Både til politiet og i retten har han forklart at han reiste til Syria for å drive humanitært arbeid. Retten mener altså at dette er lite troverdig.

24-åringens forsvarer, Thomas Randby, ba om full frifinnelse.

Her kan du lese mer av mannens forklaring:

Les også

«Min hensikt var aldri å begå noen form for terrorhandling»

24-åringen har erkjent å ha posert med våpen på Facebook. Han innrømmet også å ha hatt kontakt med den radikale islamistgruppen Profetens Ummah og bekreftet at han senere hjalp en annen mann fra Fredrikstad å komme seg inn i Syria.

I desember 2013 skrev han på Profetens Ummahs Facebook-side: «Kom til slagmarka og sloss som ekte menn... Jeg oppfordrer enhver av dere å komme til Syria og krige» .

Vurderer anke til lagmannsretten

Ahmed ble først pågrepet på Gardermoen i februar i fjor da han kom hjem fra Syria med skuddskade i benet.

Retten finner det bevist at 24-åringen fortsatte å støtte IS etter at han kom hjem, og at han planla å returnere med utstyr til andre IS-medlemmer i desember samme år.

Ahmeds forsvarer, Thomas Randby, opplyser at de vurderer å anke dommen til lagmannsretten.

— Min klient er uenig i og skuffet over dommen. Han mener den er feil. Jeg vil om kort tid gå gjennom dommen nærmere sammen med min klient og vurdere anke til lagmannsretten.

Ishaq Ahmeds far ble i juni pågrepet og siktet for å ha vært i Syria og kjempet med IS.

Vil du lese mer?