Norge

Ufølsom kunnskapsløshet

Det er uforståelig for oss at Hagen, som i 28 år ledet et parti som har profilert seg sterkt på lov og orden, mener at politiet ikke skal bruke alle mulige ressurser til å etterforske den uten sammenligning groveste forbrytelse som har skjedd på norsk jord i fredstid. Foto: Johannessen, Sara

DAGEN ETTER den forsiktige starten på årets valgkamp kom Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen med to utspill som viser at den tidligere partiformannen hverken viker tilbake for å røpe sin uvitenhet eller sin manglende fintfølelse.

Til Aftenposten sa Hagen i går at han står fast ved sin tidligere uttalelse om at ikke alle muslimer er terrorister, men at nesten alle terrorister er muslimer. Til VG gikk han ut med skarp kritikk mot politiet fordi det brukes altfor mye ressurser til etterforskningen av massakren på Utøya. Hagen tillot seg også å kritisere de pårørende som ønsker å vite mest mulig om hva som skjedde da deres kjære ble drept av massemorderen Anders Behring Breivik.

UTTALELSEN om terrorister og muslimer tyder på at Hagen har lært lite av de grusomme terrorhandlingene 22. juli. Han fortsetter sine forsøk på å stigmatisere grupper på grunnlag av etnisitet og religion, i stedet for å ta inn over seg at terrorhandlinger begås av individer som må stilles til ansvar for det de har gjort, ikke for den religion de bekjenner seg til. Hagen forstår jo godt at kristendommen ikke kan lastes for Behring Breiviks handlinger.

Vi undervurderer ikke faren for jihadistisk terror, men statistikk fra Europol viser at muslimer står bak svært få av de terrorhandlinger som er begått på europeisk jord de siste årene. Hagen baserer dermed sine uttalelser på manglende kunnskaper.

ANKLAGENE mot politiet og de pårørende er likevel de mest alvorlige. Det er forbausende at en person med Hagens livserfaring ikke forstår og respekterer de pårørendes ønske om å vite mest mulig om hva som skjedde da de mistet sine kjære på Utøya. At en politiker på denne måten tillater seg å være en slags overdommer over de pårørendes følelser, er ikke til å begripe.

Det er også uforståelig for oss at Hagen, som i 28 år ledet et parti som har profilert seg sterkt på lov og orden, mener at politiet ikke skal bruke alle mulige ressurser til å etterforske den uten sammenligning groveste forbrytelse som har skjedd på norsk jord i fredstid.

TROLIG er Hagens anliggende et forsøk på å hente politisk gevinst hos velgere som opplever at mindre saker kommer lenger bak i køen som følge av terrorsaken. Vi er overbevist om at dette i så fall er en alvorlig feilvurdering. Folk flest forstår behovet for at denne saken belyses så grundig at det i ettertid vil oppstå minst mulig tvil om hva som faktisk skjedde.

At Hagen ikke forstår dette, viser at han bommer like sterkt i synet på folks rettsfølelse som når det gjelder synet på sammenheng mellom terror og religion.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politidirektøren fem år etter: – Jeg tenker på 22. juli hver dag

 2. DEBATT
  Publisert:

  Meninger: Det er på tide vi tar på alvor at vårt samfunn skaper terrorister

 3. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 4. NORGE
  Publisert:

  Slik forklarer du terror for barn

 5. DEBATT
  Publisert:

  Vi får ikke mer kunnskap om massedrapsmenn ved å studere enkelttilfeller | Pål Grøndahl

 6. VERDEN
  Publisert:

  28-åring siktet for terror i Christchurch