Norge

Nå må Breivik svare

 • Elisabeth Rodum
 • Mari Torsdotter Hauge

Stabssjef Johan Fredriksen (t.v.) og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under en pressekonferanse på politihuset i forrige uke, i forbindelse med bombingen av regjeringsbygget og skytingen på Utøya. Foto: Aas, Erlend

 • Nå blir avhørene konfronterende, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby om neste avhør av terrorsiktede Anders Behring Breivik (32), som er planlagt denne uken.

Les også :

Siktede Anders Behring Breivik vil bli avhørt på nytt denne uken, opplyser politiet.

– Nye avhør av Anders Behring Breivik er beregnet denne uken, men vi ønsker ikke å opplyse om tid og sted nå, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Etter at Breivik ble pågrepet på Utøya 22. juli, gjennomgikk han et syv timer langt avhør. Forrige fredag ble han avhørt på nytt, men dette avhøret besto i all hovedsak av en gjennomlesning av det første avhøret.

– Det vil bli et konfronterende avhør i forhold til de avhørene vi tidligere har hatt. Hittil har han fortalt for egen maskin, sier Kraby til Aftenposten.no.

Mot slutten av dette avhøret 29. juli fikk politiet mulighet til å stille Breivik noen spørsmål rundt hans bevegelser i Regjeringskvartalet 22. juli, og politiet vil fortsette med å kartlegge hans bevegelser denne dagen i kommende avhør, opplyser Hjort Kraby til Aftenposten.no

Politiet informerte om siste nytt i terrorsaken under en pressekonferanse i Politihuset mandag kl. 13.

Rettspsykiatriske undersøkelser

– Rettspsykiaterne vil starte sitt arbeid i begynnelsen av neste uke, eller i slutten av denne uken, og vil ferdigstille sitt mandat innen 1. november, sier Hjort Kraby videre.

Måten de to rettspsykiaterne arbeider på, er samtaler med Breivik, samt gjennomgang av avhørene av ham.

Breivik skal ha gitt uttrykk for at han ikke ønsker å samarbeide med norske rettspsykiatere, og ba om å få oppnevnt utenlandske sakkyndige. Dette har ikke blitt etterkommet.

Etter massakren på Utøya har politiet besluttet å samle inn mobiltelefoner, pc-er og kameraer fra alle som var på øya som bevis i saken.

– Politiet går gjennom elektronisk materiale på PC-er, mobiltelefoner og kameraer. Dette er sentralt i etterforskningen, sier Kraby.

Vitneavhør sentralt

Politiadvokaten opplyser at rundt 200 vitner er avhørt, og at mange flere avhør gjenstår. Etterforskningen er nå rettet særlig mot vitneavhør, i tillegg til å få avdekket om Breivik hadde medhjelpere, og om informasjonen han har gitt i avhør og det såkalte manifestet om andre terrorceller i Norge og utlandet stemmer.

Anders Behring Breivik har i avhør erkjent at det var han som sto bak både bombingen av Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Han har ikke erkjent straffskyld, ifølge hans forsvarer, fordi han ikke føler at han gjorde noe galt. Han har opplyst i avhør med politiet at han handlet på egenhånd, og politiet jobber nå med å verifisere dette.

Egen etterforskningsgruppe

Politiet har besluttet å opprette en egen etterforskningsseksjon som skal jobbe med denne saken. Det er fortsatt ikke bestemt hva denne gruppen skal hete, hvordan den skal organiseres, hvem som skal lede den eller hvilken struktur den har, men politiadvokat Hjort Kraby regner med at disse tingene vil komme på plass i løpet av uken.

I tillegg har politiet fått en rekke tilbud om bistand fra utenlandsk politi, deriblant FBI i USA.

Minnestund

Stortinget

Les også

- Vi vil alltid minnes 22. juli 2011 som en mørk dag i vårt lands historie

mandag kl. 12 for å minnes de omkomne under terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Under samlingen på Stortinget gjorde statsminister Jens Stoltenberg det klart at det skal arrangeres en stor nasjonal minnemarkering for terrorofrene i Oslo Spektrum søndag 21. august.

69 personer er bekreftet omkommet etter skytingen på Utøya. Åtte personer er bekreftet omkommet i forbindelse med bomben i Regjeringskvartalet.

 1. Les også

  Manifest uten filosofi

 2. Les også

  Tilbake der marerittet startet

 3. Les også

  Breivik ser på seg selv som Gud

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Holmlia-siktet 21-åring fengslet i fire uker

 2. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus forklarer seg for politiet. Samarbeider godt. Nye avhør avtalt.

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet til Aftenposten: - Philip Manshaus ønsket å skremme muslimer i Norge

 4. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon – men vil ikke avhøres

 5. NORGE
  Publisert:

  Trolig ikke nye avhør av Philip Manshaus før onsdag

 6. NORGE
  Publisert:

  De dramatiske timene