Norge

«Aldri mer 22. juli»

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Eirik Wallem Fossan
  Avdelingsleder, visuell avdeling
 • Marius Vik
 • Det at vi er så mange, og at vi bryr oss om hverandre, gir meg et håp for fremtiden, et håp for demokratiet. Jeg tror vi kan få mer samhold, sier Ellen Coucheron-Aamot til Aftenposten.

Allerede i 18-tiden anslo politiet at 150.000 mennesker var møtt opp til kveldens rosetog i Oslo til minne om ofrene etter Utøya-massakren og Oslo-bombingen. Toget skulle etter planen gå fra Rådhusplassen klokken 19.

Folk sto som sild i tønne mellom Aker Brygge, Akershus festning og Nationaltheatret, men stemningen var behersket og alvorlig.

Den enorme folkemassen gjorde det vanskelig å gjennomføre selve toget, som heller ble en stående markering med sentrum på Rådhusplassen.

— Norge er et land i sorg

Kronprins Haakon holdt den første appellen klokken 19.

- I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet, valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for. Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap, som savner, på alle som gjorde en heroisk innsats for å redde liv og gjenopprette tryggheten vår og på lederne våre som er blitt satt på vanskelige prøver de siste dagene, sa kronprinsen.

— Etter 22. juli kan vi ikke lenger tillate oss å tenke at våre meninger og holdninger er uten betydning. Vi må møte hver dag rustet til kamp for det åpne, frie samfunnet vi er så glade i, sa kronprisen.

De fremmøtte rakte rosene de bar mot himmelen. FOTO: SCANPIX Foto: Emilio Morenatti

Jens Stoltenberg gikk på talerstolen etterpå:

— Det folkehavet jeg ser i dag, og den varmen jeg kjenner fra hele landet, gjør meg sikker i min sak; Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk, sa statsministeren.

Han oppfordret også de unge til ikke å slutte å engasjere seg i politikken men delta i organisasjonslivet og debatter.

- Våre fedre og mødre lovet hverandre «Aldri mer 9. april». Vi sier «Aldri mer 22. juli», avsluttet Stoltenberg.

Blomsterbutikker ble tømt

Allerede før klokken 17 var det lange køer ut av Oslos mange blomsterbutikker, og flere butikker slapp opp for roser.

— Jeg aner ikke hvor mange roser vi har solgt i dag, men det er veldig mange. Den første ladningen vi fikk, ble utsolgt ved ellevetiden. Så fikk vi en ny ladning klokken to, den ble utsolgt på en time, sier Frida Ferngre i Floriss ved Byporten.

150.000 roser i alle farger ble spontant rakt mot himmelen mens «Ja, vi elsker» og «Til ungdommen» ble sunget dempet. Frivillige deler ut sangtekstene til fremmøtte.

— Jeg tror aldri Norge vil bli det samme igjen etter det som har skjedd, sier britiske Les McLaren, som sammen med sin norske kone besøker Norge i tre-fire måneder hvert år.

- Tøffe dager

Også Vålerenga-spiller Freddy dos Santos hadde tatt turen til Rådhusplassen, og fortalte at de siste dagene hadde vært tøffe også for ham.

— Mange fine ord ble sagt av de som holdt taler her i dag. Jeg håper de får rett, og at det blir et varmere og mer inkluderende samfunn, og at vi kommer styrket ut av det. Det er likevel en tid for å dvele og ha sorg, og det er vel der vi er nå, sa dos Santos.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Køen utenfor blomsterbutikken i Oslo City strakk seg 40 meter ut av lokalet ved 17-tiden. FOTO: ELISABETH RODUM Foto: ELISABETH RODUM

Også Høyre-leder Erna Solberg var blant de fremmøtte ved Rådhuset.

— Det folkehavet jeg ser rundt meg nå, forteller meg at alle er dypt grepet av det som har skjedd. Folk har behov for å være sammen. Det overrasker meg egentlig ikke at det er så mange her i dag. Jeg var aldri i tvil om at vi skulle dra hit, sier Solberg, som har tatt med seg datteren til blomstertoget.

Sammen med Solberg gikk også kollegene Dagfinn Høybråten, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, alle uten synlige vakter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elin og Silje Solum (22) reiste fra Horten til Oslo for å vise sin støtte til ofrene. FOTO: MARIUS VIK

Tvillingparet Elin og Silje Solum (22) fra Horten hadde også møtt opp for å vise sin støtte til alle de som er berørte av katastrofen.

— Vi er her fordi vi ikke finner oss i at dette skal skje i Norge. Dette gir oss et håp, det viser at folk bryr seg, sier de.

- Vi står sammen

De Aftenposten.no snakket med etter markeringen mente at det enorme oppmøtet gir håp for fremtiden.

— Dette var en sterk og rørende stund. Det var mye stillhet, men samtidig mye varme, noe som skapte en veldig spesiell stemning.

- Det at vi er så mange, og at vi bryr oss om hverandre, gir meg et håp for fremtiden, et håp for demokratiet. Jeg tror vi kan få mer samhold, sier Ellen Coucheron-Aamot til Aftenposten.

Sobia Noreen er enig.

— Vi står sammen. Dette gir oss håp om en bedre fremtid, mener Noreen.

Dødstallet nedjustert

På en pressekonferanse mandag kveld offentliggjorde politiet at dødstallet etter Utøya-skytingen er

Les også

68 mistet livet på Utøya

— Alle døde er nå bragt i land. Etter man har hatt tid til å gå gjennom hele området og sikret situasjonen, har man det faktagrunnlaget som er referert, sa politidirektør Øystein Mæland på pressekonferansen.

Samtidig ble antallet døde etter bomben i Oslo sentrum oppjustert til 8.

De fleste fremmøtte hadde fått tak i roser, noen hadde mange. FOTO: SCANPIX Foto: Aas, Erlend

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  Bildeserie: En nasjon i sorg

 3. Les også

  - Nærvær betyr mer enn ord

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 2. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Til minne om mennesker som lyste

 4. NORGE
  Publisert:

  «Det er et åsted. Det er der man ser merkene etter bomben. Det har en kraft som ingen andre steder har.»

 5. NORGE
  Publisert:

  Solberg: – Ønskelig, men krevende å få 22. juli-senteret til det nye regjeringskvartalet

 6. FOTBALL
  Publisert:

  - Glad for at jeg slipper å spille i dag