Norge

Valgkamp innstilt til midten av august

De politiske partiene er blitt enige om å stille valgkampen i bero fram til midten av august.

Mange møtte frem på Universtitetsplassen i Oslo der ofrene for fredagens terrorangrep i Oslo og på Utøya ble minnet med ett minutt stillhet mandag Foto: SCANPIX

De syv partiene på Stortinget har utarbeidet felles kjøreregler for håndteringen av valgkampen, i lys av den dramatiske situasjonen i landet.

Partienes generalsekretærer møttes mandag til en første runde om når normal politisk virksomhet kan gjenopptas og hvordan en nedtonet valgkamp skal arte seg.

De politiske partiene er enige om at partipolitisk strid skal ligge, og vil stille valgkampen i bero til midten av august.

– Pauseknappen er på. Vi i Høyre kommer foreløpig ikke til å drive utadrettet politisk virksomhet. Vi skulle ha hatt offisiell valgkampåpning i Stavanger 6. august, men dette er stilt i bero. Ingen er i stemning for valgkamp, alle er numne, sier partileder Erna Solberg til NTB.

— Smakløst

Hun legger til at slike åpninger vanligvis har innslag av ballonger, flagg og musikk, men at det vil fortone seg som smakløst og ytterst lite passende så tett opp til bombeangrepet mot regjeringsbygninger og massedrapene på Utøya.

Frp-leder Siv Jensen mener at folk flest ikke orker å høre på vanlig politisk tautrekking så lenge det følelsesmessige engasjementet er så stort som nå. Hun sier at politikere er like sjokkert og føler like mye avmakt som alle andre nordmenn.

Minnemarkering

Stortinget vil trolig bli sammenkalt tidlig neste uke for å holde en minnemarkering. Det blir ikke snakk om en framskyndet start på høstenes sesjon, kun et dagsmøte for å minne ofrene for terrorhandlingene.

Solberg regner med at Arbeiderpartiet vil oppleve en sympatibølge, men er usikker på om den vil få innvirkning på valgresultatet 12. september.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  En fordel for Europa om toryene vinner, mener Solberg

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trine Eilertsen: Hareide står midt i en miniatyrvalgkamp

 3. NORGE
  Publisert:

  Stortinget betaler når egne representanter kjemper for gjenvalg

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Terrorsikring: KrF utelukker ikke mistillit – alle fakta må på bordet.

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Støre sliter med rødgrønt kaos. Han kan slappe av og bruke Solbergs metode.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Ny meningsmåling: Kraftig Ap-nedtur én måned før valget