Uvanlig midnattssolformørkelse

En sjelden stor midnattssolformørkelse kan gi fine farger, sølvaktig lys og rare skygger natt til 1. juni.

Natt til 1. juni kan personer bosatt i Midt- og Nord-Norge få oppleve en helt spesiell solformørkelse. Her ser studentene (fra v.) Øystein Sørensen, Carina Haugen og Margrethe Blom på naturfenomenet i 2005.
  • Cato Guhnfeldt

Midnattssolformørkelsen vil imidlertid bare komme dem som er bosatt i Midt— og Nord-Norge til gode.

— Det blir en sjelden begivenhet i og med at hele 60 prosent av midnattssolskiven blir tildekket av månen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Naturfagsenteret/Universitetet i Oslo.

— 60 prosent tildekning er svært mye til å være en midnattssolformørkelse. Man kan se fenomenet fra Sunnmøre fra litt før klokken 23, og deretter i Trøndelag og i Nord-Norge i løpet av de neste to timene. Men de som vil få den desidert beste utsikten til fenomenet er folk i nordlige del av Nordland, samt i Troms, Finnmark og på Svalbard. Formørkelsen i Nord-Norge begynner for øvrig litt tidligere og varer litt lenger. Lokale astronomiforeninger i Bodø og Tromsø har allerede planene klare for arrangement under formørkelsen. Det kan for øvrig nevnes at da den siste midnattssolformørkelsen inntraff i Norge 31. juli 2000, var bare rundt 40 prosent av solskiven tildekket.

Sjeldne farger

Midnattssolformørkelsen 1. juni kan også bli noe utenom det vanlige.

— Fordi solen står så lavt vil vi få usedvanlig vakre farger med sølvaktig lys og rare skygger under trærne. Det kan bli virkelig flott, sier Ødegaard.

Den neste totale solformørkelsen i Norge inntreffer først om dagen 20. mars 2015 og vil da bare være synlig fra Svalbard.

Måneformørkelse

Også en total måneformørkelse er like rundt hjørnet, nemlig om kvelden 15. juni. Da vil månen stå opp i sørøst etter at formørkelsen har startet, og så være synlig opp til polarsirkelen. Klokken 22.24 er den først synlig fra Fredrikstad-området. Det er også i de sørøstligste deler av Østlandet man ser en størst del av formørkelsen. - Måneformørkelsen vil varer i en time og 40 minutter, noe som er usedvanlig lenge.