Norge

Reddet ut passasjerer i varebilen

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
ta8242ca_doc6lrlrjou58l1ejr4pay4-z0cVtRu81W.jpg
  • Det var panikk blant passasjerene, sier Olav Hylland som var først på brannstedet. Han grep den første han så, dyttet han inn i varebilen sin og bragte så 32 passasjerer i sikkerhet.
Les også

Følg utviklingen i brannen i Gudvangatunnelen

Hotelleier Olav Hylland var på vei til Flåm da en buss med asiatiske turister begynte å brenne inne i den 11,4 kilometer lange Gudvangatunnelen.

— Jeg så at bussen stod i flammer, og at det kom mer og mer røyk. Det var panikk og menneskene sprang frem og tilbake i tunnelen. Røykutviklingen var ikke så ekstrem på det tidspunktet, men det ble mer etter hvert. Og røyken kan være farlig, sier Hylland til Aftenposten.

Olav Hylland klarte å redde ut 32 busspassasjerer i varebilen.

Hylland var den første som kom til stedet, og han var ikke i tvil om hva han måtte gjøre. Han snudde bilen, en Mercedes Sprinter varebil, og begynte å fylle opp bilen. Han fikk også meldt fra til brannvesenet.

— Prøvde å få bilene til å snu

— Jeg har kraftig stemme og ropte og fikk folk inn i bilen. På vei ut av tunnelen prøvde jeg å stoppe og få snudd biler som kom imot slik at de ikke skulle kjøre videre og inn mot brannen. Men det var 2-3 biler som bare fortsatte, sier han.

Vel på utsiden av tunnelen sørget han for at passasjerene kom seg videre dit de skulle, til Flåm. Han fikk dem over fjorden med båten Sognefjell.

- Var du ikke selv redd da du så en buss i flammer og mye røyk inne i tunnelen ?

- Jeg hadde ikke tid til å tenke. Jeg tenkte bare at jeg måtte få alle ut av tunnelen. Heller ikke etterpå har jeg fått tenkt noe mer over det som skjedde, det har vært så hektisk, sier han.

Hylland driver Gudvangen hotell rett utenfor utløpet av tunnelen.

— Her er det masse turister nå som skulle ha kjørt gjennom tunnelen, det er veldig hektisk, sier han.

Slik ser bussen ut etter brannen.

Fem personer sendt til sykehus

I tillegg til busspassasjerene skal det ha vært to vogntog og en bil med campingvogn inne i tunnelen da bussen begynte å brenne. Brannvesenet meldte klokken 15.27 at brannen er slukket.

Fem personer er sendt til sykehus.

— Vi vet foreløpig ikke om flere skadede, sier Einar Vereide ved Sogn og Fjordane politidistrikt tilNRKrundt klokka 16.

Vereide sier at alle trolig er ute av tunnelen.

- Ingen er meldt savnet, så vi har ikke grunn til å tro at det skal være personer i tunnelen nå, sier han.

— Det arbeides nå med å finsøke tunnelen etter personer. Man må gå gjennom hele tunnelen og alle kjøretøyene før vi kan være sikre på at ingen er i tunnelen, sier vaktleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Tre luftambulanser ble sendt til stedet, i tillegg til et helikopter som frakter brannmannskap. Et Sea King redningshelikopter er også sendt til stedet for å være i beredskap.

Ordfører: Hylland er et eksempel til etterfølgelse

Noralv Distad er ordfører i Aurland kommune. Han er full av lovord om mannen som reddet ut 32 personer.

– Dette sier litt om holdningen til folk i Aurland. Olav Hylland er et eksempel for andre når det gjelder hvordan man skal opptre. Jeg er stolt, sier Distadtil VG.

– Jeg kjenner Olav Hylland som en svært dyktig og handlekraftig kar. Da dette skjedde, var det ikke snakk om å ikke gjøre noe. Han handlet for å berge folk. Det er et eksempel til etterfølgelse, sier ordføreren.

Et stort antall ambulanser rykket ut til brannen.

To år siden forrige brann

Gudvangatunnelen ble rammet av en brann for to år siden. Den gang var det en lastebil for tok fyr.

66 personer ble behandlet for skader etter tunnelen.

Flere sikkerhetstiltak er innført i kjølvannet av brannen for to år siden, opplyser Statens vegvesen.

Blant annet er det installert flere brannskap som skal bidra til raskere varsling. Det er dessuten satt inn flere brannslukkingsapparat og kameraer som kan bidra til bedre oversikt og for å oppdage en eventuell brann tidligere, ifølgeDagbladet.

Les også

Brann i Gudvangatunnelen