Norge

Tre pedofile menn er dømt til forvaring

Alle de fem som har sittet tiltalt i overgrepssaken i Drammen er dømt.

Dommere og lekdommere har en lang, tung sak bak seg nå. Lekdommer til venstre på bildet meldte forfall etter sakens første uke, men resten av fag- og lekdommerne har gjennomført de 13 ukene frem til domfellelsen. Foto: Tegning: Ane Hem

 • Frode Sætran

Hovedtiltalt forklarte seg i retten. Han oppgir at han angrer på det han har gjort, samarbeider med politiet og ønsker å ta sin straff og gå videre. Foto: Rettstegning: Ane Hem

Den tiltalte 27-åringen fra Oslo samarbeidet ikke med politiet i forkant av rettssaken. Han fortalte at han selv hadde blitt utsatt for overgrep som liten, og at det dessverre er slik at han blir seksuelt opphisset av svært små barn. Foto: tegning: Ane Hem

Den 23 år gamle moren forklarte seg i retten. I bakgrunnen ser vi den tiltalte 27-åringen. Foto: RETTSTEGNING: ANE HEM

-Jeg likte å chatte med unge jenter. Jeg brukte jentenes sjargong og jeg løy for å komme i kontakt med jentene, forklarte den 34 år gamle tiltalte mannen i Drammen tingrett. Foto: Tegning: Ane Hem

Den 43 år gamle kvinnen fra Ringerike ble fritatt fra oppmøteplikten under store deler av rettssaken, siden hun ikke var involvert i de overgrepene som ble mest belyst. Foto: Rettstegning: Ane Hem

Rettssaken mot de fem overgriperne begynte i Drammen tingrett 2. mars. Torsdag denne uken ble det avsagt dom, men dommen først tilgjengelig i dag, fredag. Årsaken er at retten vil være sikre på at dommen er forkynt for de domfelte før offentliggjøring.

Den hovedtiltalte 32-åringen fra Drammen er dømt til 11 års forvaring, med en minstetid på syv år og fire måneder. Mannen har erkjent å ha voldtatt sin to måneder gamle sønn, filme overgrepet og distribuere det. Han erkjente også å ha voldtatt den to måneder gamle datteren til samboeren sin og senere å ha deltatt i flere overgrep mot den lille jenta.

Strafferabatt

Statsadvokatene Kristin Røhne og Alvar Krafft Randa la ned påstand om 15 års forvaring med minstetid på 10 år. Men i og med at 32-åringen la alle kort på bordet, mente aktoratet at han burde innrømmes strafferabatt på to og et halvt år.

28-åringen fra Oslo, som var tiltalt for å ha deltatt under voldtekten av den lile jenta, er dømt til forvaring i åtte år, med en minstetid på fem år og fire måneder. Han nektet straffskyld under rettssaken, og påsto at alt bare var fantasier. Aktoratet la ned påstand om samme straff for 28-åringen, som for 32-åringen.

Babymoren, 32-åringens tidligere kjæreste, er dømt til åtte og et halvt års fengsel. Hun deltok under voldtekten av sin egen datter, og la til rette for at de to pedofile mennene kunne utføre overgrepene. Hun begikk også overgrep mot datteren på egenhånd. Påtalemyndigheten la ned påstand om ti års fengsel.

Nettovergriper

34-åringen som har begått seksuelle overgrep mot en psykisk utviklingshemmet kvinne og en mindreårig jente, samt nettovergrep mot over 60 ungjenter, er dømt til seks og et halvt år i forvaring med en minstetid på fire år og fire måneder. 34-åringen ble i 2009 dømt for tilsvarende forhold.

Påtalemyndigheten la ned påstand om forvaring i åtte år, med minstetid på seks år. Drammen tingrett firkjente imidlertid 34-åringen for å ha oppfordret den 32 år gamle hovedtiltalte mannen til voldta sønnen sin, slik han var tiltalt for.

Den femte av de domfelte, en 43 år gammel kvinne fra Ringerike, ble ifølge NRK dømt til seks måneders fengsel, der fem måneder ble gjort betinget. Hun var tiltalt for å ha distribuert overgrepsbilder av sin egne barn til mottakere på nettet både i Norge og utlandet.

 1. Les også

  Aktor ber om ti års fengsel for overgrepstiltalt mor

 2. Les også

  Overgrepssaken i Drammen: - Høy risiko for nye overgrep

 3. Les også

  - Jeg hadde ikke voldtatt sønnen min hvis det ikke hadde vært for maset

 4. Les også

  Dette skrev 32-åringen om den ufødte babyen til kjæresten: «Et nytt leketøy på gang»

 5. Les også

  - Det ble veldig mye snakk om at det skulle skje et overgrep mot datteren min

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Forlenger straffen mot voldtektsmann med tre år

 2. NORGE

  Ap-politiker (48) dømt til 16 års fengsel for nettovergrep mot barn - anker saken

 3. NORGE

  – Først var han snill. Så ble han skikkelig sinna, forklarte småjente om voldtektsmannen.

 4. NORGE

  Anket voldtektsdom - fikk tredobbel straff

 5. NORGE

  Far (35) misbrukte datter i besøksrom på omsorgssenter

 6. NORGE

  Åtte år for overgrep mot 70 barn