Norge

Farenivået for Veslemannen hevet til rødt

NVE varsler rødt farenivå for Veslemannen på bakgrunn av varsel om store nedbørsmengder fra lørdag kveld og at fjellet et svært følsomt for vanntilførsel.

Beboerne under mannen er nok en gang evakuert. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

  • og NTB

Et helikopter flyr over fjellene rundt Veslemannen i fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal tidligere denne uka. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en oppdatert rapport lørdag kveld.

– Bevegelsene i Veslemannen har minket sakte de siste dagene på grunn av tørt og relativt kjølig vær, men bevegelsene er fremdeles relativt store. Fjellpartiet har de siste ukene reagert kraftig på nedbør, med betydelig økning i bevegelsene også i nedre delen, heter det.

– Meteorologisk institutt varsler kraftig regn i kveld og i morgen som etter hvert skal gå over til sludd. Det er meldt varmegrader fram til klokka 12. På bakgrunn av værmeldingen og sensitiviteten til nedbør varsler NVE herved rødt farenivå for Veslemannen, lyder det videre.

4,6 meter bevegelse

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktivt del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen – utenom Veslemannen – er noe få centimeter i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har beveget seg over 4,6 meter den siste måneden.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Sjette gang i år

Lørdagens heving til rødt farenivå er den sjette i år – og den ellevte gangen det skjer siden 2014.

– De lengter etter å komme tilbake igjen, men dette er en gjeng som er vant til å klare seg selv, så det går bra, uttalte ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma kommune om de som bor i dalen nedenfor fjellet, under den forrige evakueringen.

Så sent som tirsdag denne uka kunne de elleve personene som ble evakuert rundt ei uke tidligere, flytte hjem igjen.

Les mer om

  1. Mannen
  2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)