Listhaug ber tilhengere ta avstand fra innvandringsfiendtlige grupper

Blomsterstøtten til Listhaug har skapt massive motreaksjoner på Facebook.

En motaksjon til Listhaugs blomsterhav har lørdag samlet inn halvannen million kroner til Leger uten grenser.

Facebook-siden til den innvandringsfiendtlige gruppen «Slå ring om Norge» var nede i noen timer lørdag ettermiddag, men ble senere gjenopprettet. I en kommentar på siden skriver gruppen at det var snakk om «et vaktskifte».

Det skjedde etter at Sylvi Listhaug la ut et innlegg på sin Facebook-side der hun oppfordrer folk til å ta avstand fra gruppen:

– Enkelte av disse gruppene på Facebook skjuler seg bak vanlige navn, men sprer grusomme holdninger som vi må bekjempe. Jeg oppfordrer derfor dere alle til å aktivt ta avstand fra grupper som for eksempel «Slå ring om Norge», skriver Listhaug på Facebook-siden sin lørdag ettermiddag.

Listhaug skriver videre at hun «tar fullstendig avstand fra hatefulle grupper på Facebook, grusomme organisasjoner som Vigrid, og enkeltpersoner som sprer hat gjemt bak et tastatur.»

Brukte nazilignende symboler

Det er uklart hvem som står bak gruppen «Slå ring om Norge».

I tillegg til støtteerklæringer til Listhaug, bar siden preg av motstand og hatefulle utsagn mot innvandrere og asylsøkere og mot AUF-leder Mani Hussaini, ifølge NTB. Også statsminister Erna Solberg (H) ble rammet av hetsende innlegg på siden.

Facebook-gruppen «Slå ring om Norge» bruker solkorset formet som et norsk flagg som profilbilde.

Slagordet til gruppen er som følger:

« Steng grensen – Stopp integreringen – Send dem hjem – Gjør Norge norsk igjen».

Gruppen har over 37.000 følgere, og har solkorset formet som et norsk flagg som sitt profilbilde.

Det er til forveksling likt symbolet som blant andre nazistiske Nasjonal Samling brukte før og under andre verdenskrig.

Motaksjon har samlet inn seks millioner

I mellomtiden har blomsterstøtten til Listhaug satt i gang flere motaksjoner i sosiale medier.

En pengeinnsamling for Leger uten Grenser i Bjørnar Moxnes’ navn, har søndag formiddag samlet inn seks millioner kroner fra over 28.000 mennesker.

– Jeg ble så fortvilet over blomsterhavet som Sylvi Listhaug viste frem fredag, sier Sjur K. Almskår, som startet Facebook-aksjonen, til Adresseavisen lørdag.

Almskår la ut et innlegg i Facebook-gruppen Soldiers of Are and Odin, der han foreslo å bruke samme grep for å samle inn blomster til Bjørnar Moxnes. Det var Rødt som torsdag fremmet mistillitsforslaget mot Listhaug.

Forslaget skapte en debatt som til slutt resulterte i en innsamlingsaksjon for Leger uten grenser i Rødt-lederens navn.

Også Utøya AS, selskapet som drifter Utøya på vegne av AUF, skriver på sin Facebook-side at de er blitt kontaktet av mange som ønsker å støtte demokratilæringsaktivitetene på øya.

Utøya-overlever anmelder

Blant dem som har donert til Utøya AS, er Utøya-overlever Helén Ingrid Andreassen. Hun la lørdag ettermiddag ut en Twitter-melding med bilde av Vipps-kvitteringen for bidraget.

Lørdag skrev Dagsavisen at Andreassen anmelder trusseltelefoner hun fikk etter å ha uttalt seg kritisk om Sylvi Listhaugs blomsterhyllest.

Fredag ettermiddag og kveld uttalte Andreassen seg kritisk til flere medier, deriblant Aftenposten, om hvordan Sylvi Listhaug hadde mottatt blomsterhyllest etter at en blomsteraksjon var blitt videreformidlet blant annet i innvandringskritiske Facebook-grupper. Så begynte de truende henvendelsene.

– Jeg vil ikke bli truet til taushet. Vi som overlevde Utøya er viktige stemmer, vi må få delta i samfunnsdebatten uten å bli stoppet av hets, sier Andreassen til Dagsavisen.

Statsministeren reagerer

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer på hetsen mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp), men også trusler rettet mot AUF-medlemmer den siste tiden, melder NTB.

NRK melder at statsråden hetses i kommentarfeltene og har mottatt drapstrusler etter at hun la ut det omstridte innlegget på Facebook.

Solberg sier det er viktig at politiet nå følger ekstra godt med.

– Det er viktig at politiet følger opp de truslene som kommer mot henne. Men jeg synes også det er veldig leit å se at enkelte andre også får trusler i disse diskusjonene. Det er en opphetet diskusjon og jeg synes at de AUF-erne som nå har opplevd å få grove trusler mot seg i debatten, burde sluppet å få det. Jeg synes det er helt uanstendig at folk gjør det, sier hun.