Norge

Fylkesledere i Ap: Vil ikke kreve Giskes avgang nå

Ingen av de 13 fylkeslederne Bergens Tidende har snakket med, vil at Trond Giske skal trekke seg som nestleder etter varslingssakene.

Trond Giske har beklaget etter at flere kvinner har varslet Arbeiderpartiet om hans oppførsel. Heiko Junge / NTB scanpix

 • Gerd Margrete Tjeldflåt
 • Eystein Røssum
 • Adrian Brudvik

Fredag sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han ikke har bedt nestleder Trond Giske om å trekke seg fra stillingen sin – ennå.

Men på spørsmål om Giske kan få et varsel til, uttalte Støre:

– Han har ikke mye å gå på.

Bergens Tidende har fredag vært i kontakt med 13 av i alt 18 fylkesledere i Arbeiderpartiet og spurt om de har tillit til Giske.

Ingen krever at han må trekke seg, basert på det som så langt er kommet frem. De uttrykker alle også tillit til at Støre og resten av partiledelsen har håndtert saken rett, og at de også vil gjøre det i fortsettelsen.

Støre har offentlig kritisert Giske for oppførselen mot flere kvinner, men ikke forlanget at han må gå.

– Jeg har tillit til at Jonas og Kjersti håndterer denne saken på en god måte. De rette personene har saken på sitt bord, sier fylkesleder i Hordaland og Voss-ordfører Hans Erik Ringkjøb.

Han sier seg fornøyd med måten partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre har handlet på.

 • Politisk redaktør Trine Eilertsen: «Hvis Giske bryr seg om partiet, trekker han seg i dag»

– Han må vise seg tilliten verdig

Heller ikke fylkeslederen i Rogaland vil kreve nestleder Giskes avgang.

– Ikke på bakgrunn av dette. Jeg sier det ikke for å bagatellisere. Det han har gjort, er ikke akseptabelt, men når folk gjør feil, må de få mulighet til å si unnskyld. Han har vist ærlig anger, sier Stanley Wirak, fylkesleder i Rogaland Ap.

Han forventer likevel at Giske nå må gjøre et arbeid for å bygge opp igjen tillit.

– Nå må han vise at han kan komme tilbake og vise seg tilliten verdig. Det som har skjedd, er alvorlig nok, men er det noe mer, så ... Nå er det opp til Trond selv, sier han.

Uro i partiet

Torsdag kveld holdt sentralstyret i Ap hastemøte. Med på møtet var også fylkeslederne. Støre sa fredag morgen på Politisk kvarter i NRK at de uttrykte tillit til ledelsen, men likevel var lei for situasjonen partiet er havnet i.

– Det reagerer de særlig på utenfor Oslo. «Hva er det dere driver med», var det noen som spurt om, sier Støre.

Tore Hagebakken, leder i Oppland Ap, var med på møtet. Han bekrefter at det ikke ble uttrykt mistillit på hverken dette møtet eller i andre samtaler han har vært med i.

– Det var uvanlig sterk kritikk i går, det har vært reaksjonen så langt. Og det er klart det er uro i partiet. Men jeg har full tillit til at de som kjenner faktum i saken, altså Jonas (Gahr Støre, red.anm.), håndterer dette så godt som råd, sier han.

Partileder Jonas Gahr Støre får ros fra fylkeslederne for måten han har håndtert varslingssakene på. Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Umulig å si om han bør gå

Mange av fylkeslederne gir imidlertid uttrykk for at det er vanskelig å ta stilling til spørsmålet om tillit til Giske fordi de ikke kjenner innholdet i sakene som det er varslet om.

– Det er helt umulig å svare på om vi har tillit eller ikke, og om han bør gå eller ikke. Det kommer litt an på hva det er han har beklaget, og de detaljene kjenner ikke jeg. Jeg må derfor bare ha tillit til at Støre gjør gode vurderinger, og så langt jeg kan se, håndterer han dette på en god måte, sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen i Møre og Romsdal Ap.

Hverken Støre eller Giske har ønsket å fortelle detaljer om hva Giske blir beskyldt for, eller hva han har innrømmet. Til NRK sa Støre torsdag kveld at sakene er «innrapportert av kvinner om har opplevd ubehagelig omgang av seksuell karakter».

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Trond Giske
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Politikk
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Hans-Erik Ringkjøb

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Støre og Stenseng avgjør Giske skjebne

 2. POLITIKK

  Ap-kilder: Et parti lammet av konflikter

 3. NORGE

  Støre vil ikke si om han har tillit til Giske

 4. POLITIKK

  Åpen maktkamp i Ap-toppen. Sentrale kilder: – Tåler ikke trynet på hverandre

 5. POLITIKK

  Sentralstyret har ikke tatt stilling til om Giske kan fortsette som nestleder

 6. POLITIKK

  Støre om Giske: – Han har ikke mye å gå på