Norge

Slik blir været på sankthansaften: – Temperaturer på rundt 20 grader i Oslo-området

Sør- og Østlandet er værvinnerne på sankthansaften. Resten av landet må forberede seg på en noe gråere kveld.

Nå kommer varmen og solen tilbake til Sør- og Østlandet. Foto: Tor G. Stenersen

  • Mari Mjaaland

– Det er Sørlandet og fremfor alt Østlandet som får best vær på sankthansaften. De kan forvente opphold og flere steder kan solen komme frem. Det vil også være greie temperaturer i Oslo-området med rundt 20 grader, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed.

Resten av landet kan ikke forvente seg like gode værutsikter. På Vestlandet er det forventet gråvær, og i Nord-Norge og Trøndelag ser det ut til å bli en del regn.

Sankthansbålet reddet

Den førkristne tradisjonen med sankthansbål praktiseres av mange, men så en stund ut til å være truet. Det rekordfine været i mai og begynnelsen av juni førte til skogbrannfare flere steder i landet, og forbud mot åpen ild. Regnbyger de siste par ukene har heldigvis ført til en nedjustering av farenivået på Østlandet og i Oslo.

Meteorologisk institutt oppfordrer likevel folk til å utvise forsiktighet.

– Selv om det ikke lenger er høy fare på Østlandet og i Oslo, så er det fortsatt skogbrannfare i Oppland og Hedmark. Det er ikke utsikt til noe særlig regn i disse områdene og man burde være forsiktige, sier statsmeteorolog Ovhed.

Slik ble sankthansaften markert på Tjuvholmen i 2014. Foto: Ekseth, Ivar / NTB scanpix

Han forteller også at det raskt kan bli brannfare igjen, da det ikke har regnet mye den siste tiden.

Knut Halvorsen i brann- og redningsetaten i Oslo kommune minner også om at man må søke om å få ha sankthansbål lørdag.

– For tiden er skogbrannindeksen på Østlandet og i Oslo nede på lav fare. Det vil si at det er vanlige regler som gjelder. Man må søke til lokalt brannvesen for å få tillatelse til å tenne opp sankthansbål.

Sommeren tilbake fra og med neste uke

Etter helgen kan man også glede seg over at sommerværet ser ut til å returnere etter en kort ferie.

– Østlandet kan vente seg stabilt fint vær fremover, og det vil ikke ta slutt med det første, sier Ovhed.

Årets siste vårmåned bød på strålende sol og sydentemperaturer i store deler av landet. Det vedvarende fine været førte til at mai måned ble tidenes varmeste i Oslo-området.

Juni ble derimot en skuffelse for mange med skyer, enkelte regnbyger og lavere temperaturer.

Nå kan de som bor i Oslo-området glede seg over at finværet igjen ser ut til å vende tilbake.

– I tiden fremover vil det stort sett bli oppholdsvær og temperaturen vil stige opp mot 25 grader sør i landet. Finest blir det på Østlandet, selv om det vil være muligheter for noen byger i innlandet, sier Ovhed.

  • Hva gjør varmen med oss? Les ekspertenes svar

Grått i nord, men avlyser ikke sommeren

Også Vestlandet kan vente seg bedre vær utover uken. Det er forventet oppholdsvær, og enkelte dager vil gradestokken kunne vise temperaturer over 20 grader. Nord-Norge derimot vil måtte belage seg på regn og lave temperaturer.

– Det vil bli gråvær og regn i Nordland, Troms og Vest-Finnmark også i neste uke. Men det blir faktisk litt bedre vær. Temperaturene ser ut til å kunne komme opp i tosifrede tall. Det kan bli noen solgløtt, men ikke noe ordentlig godvær, sier Ovhed som selv befinner seg i Tromsø.

Han avlyser på ingen måte sommeren i nord.

– I begynnelsen av mai var det jo kjempebra vær her. Det var oppe i hele 23 grader. Jeg tror det kan komme finvær igjen.

Les mer om

  1. Vær
  2. Brann
  3. Nord-Norge
  4. Oslo