Nettverkstrøbbel for Oslo-sykehusene

Oslo universitetssykehus (OUS) var rammet av omfattende nettverksproblemer. Torsdag var det nær normal drift.

Rikshospitalet, Ullevål sykehus og Radiumhospitalet er alle rammet av omfattende datatrøbbel som startet tirsdag kveld.

«Vi ser nå at tiltak har hatt effekt og at situasjonen er stabil. Vi erfarer at antall personer som opplever problemer med nettverket er svakt synkende», skriver kommunikasjonssjef Trude Julie Dommerud i Sykehuspartner i en tekstmelding til Aftenposten onsdag rundt klokken 14.

– Torsdag formiddag er det tilnærmet normal drift, sier Dommerud.

Dommerud opplyser at de fortsatt ikke har funnet årsaken til problemene og kommer til å fortsette med feilsøking utover kvelden og natten.

At situasjonen er «stabil», viser til at det er færre som opplever problemer. Hun vil ikke si noe om tiltakene som er gjort for å rette opp i problemene.

Hun presiserer at det ikke er problem med datasystemene, men med nettverket. Altså er det trøbbel med pålogging på systemene eller at man blir kastet ut av systemet som følge av nettverksproblemene.

LES OGSÅ: Direktør trekker seg etter IT-skandalen i Helse Sør-Øst

LES OGSÅ: Elendig IT-sikkerhet i Helse Sør-Øst var kjent i flere år uten at noen tok grep

Ikke hackerangrep

Tidligere i dag ble det klart at det er satt krisestab hos Sykehuspartner i Drammen, som drifter Oslo-sykehusenes datasystem.

– Vi har ingen indikasjoner på at dette er et virus- eller hackerangrep, sa Dommerud tidligere i dag.

«Enkelte brukere har ikke tilgang til datanettverket eller mangler tilgang til noen tjenester/fagsystemer. Sykehuspartner er i rød beredskap. Feilsøking/-retting er iverksatt. Det foreligger ingen estimert rettetid. Denne meldingen oppdateres jevnlig utover dagen», står det på intranettet ved OUS onsdag formiddag.

Oslo universitetssykehus (OUS) består av Aker universitetssykehus (Ahus) Rikshospitalet, Ullevål universitetssykehus og Radiumhospitalet, men bare de tre siste er rammet. Dette skyldes at Ahus og de øvrige sykehusene er på to forskjellige nettverk.

Kommunikasjonsavdelingen ved OUS opplyser til Aftenposten at de er i ferd med å kartlegge dataproblemene.

Omfattende feilsøk

Problemene startet tirsdag kveld. Etter at det roet seg litt ned utover natten, tiltok problemene igjen utover formiddagen.

– Vi har satt i gang omfattende feilsøk, men har ennå ikke funnet årsaken, sier Dommerud.

Også Karolinska Universitetssjukhuset rammet

Samtidig med at OUS ble rammet av datatrøbbel, ble også systemene på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm rammet:

Pressesjef Kim Sjölund sier til Sveriges Radio at problemene startet tirsdag ved 16.45-tiden:

– Tekniske løsninger er blitt erstattet av manuelle rutiner. Vi gjør alt for at dette ikke skal gå ut over pasientenes sikkerhet, sier Sjölund.

Planlagt behandling kan bli avlyst

Ved Oslo universitetssykehus Ullevål er nettverket ustabilt, noe som fører til problemer med tilgang til datasystemene:

– Vi ber pasienter møte til oppsatt time, men noen planlagte behandlinger kan bli avlyst. Systemene er ustabile, noen kommer inn, mens andre ikke gjør det, sier medievakt Knut Albert Solem.

Alle pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, vil få dette.