Utvekslet meldinger med overgrepstiltalt samfunnstopp, har forklart seg for politiet

TROMSØ: 25-åringen som i Nord-Norges største avis Nordlys viste frem seksuelt ladede meldinger fra tidligere statsråd og fylkesmann Svein H. Ludvigsen, møtte lørdag opp hos politiet i Tromsø.

Utenfor politihuset i Tromsø møtte Aftenposten en ung mann som i 2017 mottok seksualiserte meldinger fra Svein H. Ludvigsen, den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen som nå er tiltalt for maktmisbruk og overgrep. 25-åringen forteller at han har møtt Ludvigsen bare to ganger.

Aftenposten har lest hele meldingstråden på 25-åringens mobiltelefon. Den pågikk høsten 2017, tre år etter at Ludvigsen gikk av som fylkesmann.

Meldingene viser at det er to voksne som snakker sammen om løst og fast og at sex etter hvert blir et tema. Det er Ludvigsen som tar initiativ til dette. Men 25-åringen jatter med, eller svarer med samme mynt. Det fremstår ikke som om den pensjonerte fylkesmannen presser ham.

– Da jeg hørte om tiltalen mot ham, så jeg meldingene han hadde sendt meg, i et annet lys. At dette likevel ikke var bare flåsete tull, sier 25-åringen til Aftenposten.

Onsdag 28. november 2018 tok statsadvokaten ut tiltale mot tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein H. Ludvigsen.

Han er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som fylkesmann og for seksuelle overgrep mot tre unge menn som kom til Norge som asylsøkere.

Saken har vakt så stor oppsikt at Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, i Aftenposten fredag advarte mediene. Han viste til den såkalte Tønne-saken (se egen fakta).

Ressurssterk ung mann

Aftenposten møtte mannen i Tromsø rett før og rett etter at han lørdag ettermiddag forklarte seg for politiet.

Han var i grunnskolealder da han kom hit som asylsøker fra et land i Nord-Afrika. Han forteller at han har tatt utdannelse, er i fast arbeid, er engasjert i og orientert om samfunnet. Han fremstår som en ressurssterk, ung voksen mann.

25-åringen sier at han var 20 år første gang han møtte Svein Ludvigsen, da han fikk overrakt det norske statsborgerskapet sitt av Ludvigsen som på det tidspunktet var fylkesmann i Troms.

Han sier at han var 20 år første gang han møtte Svein H. Ludvigsen, da han fikk overrakt det norske statsborgerskapet sitt av Ludvigsen som den gang var fylkesmann i Troms.

Etterpå ble de to venner på Facebook. 25-åringen husker ikke hvem som tok initiativ til det, men at det ikke var kontakt mellom dem før i 2017.

– Da fikk jeg en melding fra Svein som gratulerte meg med bursdagen min, sier han.

Det var starten på en god del kommunikasjon mellom dem, på meldingstjenesten Messenger på Facebook.

Blir invitert på hyttetur

En dag ber 25-åringen om Ludvigsens råd på vegne av en venn som har problemer med myndighetene. Praten fortsetter utover høsten og etter hvert foreslår Ludvigsen – flere ganger – at de to kan møtes. Han inviterer blant annet til overnattingstur på hytta og treff på hoteller i Oslo. Det blir det aldri noe av.

Både politiet og statsadvokat Tor Børge Nordmo sa fredag til Aftenposten at de ønsket å se meldingene og høre 25-åringens historie.

Meldingstråden viser en jovial og kameratslig tone mellom Ludvigsen og den unge mannen. Etter hvert blir det snakk om sex.

Tråden viser at også 25-åringen har sendt meldinger med seksuelt innhold til den pensjonerte fylkesmannen. Blant annet sendte han et seksualisert bilde av en kvinne av typen som florer på nettet i forbindelse med en nyttårshilsen. Mannen forklarer at det fra hans side var ment som en morsomhet det ikke lå noe mer i.

Han har fått beskjed om at han kan bli innkalt som vitne, men at det ikke er sikkert at det kommer til å skje.

Svein Ludvigsen selv bestrider all skyld.

– Han bestrider tiltalen fullstendig, og erkjenner overhodet ikke det straffbare i dette, sier forsvareren Ulf E. Hansen.