Norge

Inntrenger på Flesland – 500 måtte gjennom dobbel sjekk

Det er store køer på Flesland flypass i Bergen søndag formiddag. Alle passasjerer må gjennom sikkerhetskontrollen på nytt.

En mann tok seg forbi en enveissluse inn til sikkerhetsområde på Flesland lufthavn ved Bergen søndag formiddag. Dermed måtte området tømmes.

  • Maria Rud Halvorsen
    Bergens Tidende

Søndag formiddag var det lange køer på Flesland etter det Avinor kaller et sikkerhetsbrudd i tilknytning til utenlandsavdelingen, skriver Bergens Tidende.

Martin Lorentzon fra Bergen skulle på forretningsreise til Praha i dag rundt klokken 11. Han hadde kommet seg helt inn på flyet, og det var nesten klart for avgang. Så kom det en melding over høyttaleranlegget på flyet.

– De informerte om at det hadde kommet en person inn på området som ikke skulle være der, sier Lorentzon.

Alle måtte av flyet, forteller Lorentzon. Passasjerene skal ifølge ham ha reagert rolig og begynt å pakke sammen tingene sine.

– Jeg tenkte at jeg hadde flaks fordi jeg ikke skal videre med et nytt fly, sier han.

Sikkerhetsområdet på Flesland måtte tømmes, og de reisende måtte gjennom ny sikkerhetskontroll etter at mann tok seg inn i området via en enveissluse. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Måtte tømme området

Søndag kveld er de fleste flyene som skal fra Flesland i rute, ifølge Avinor. Pressevakt Lasse A. Vangstein forklarer situasjonen i formiddag slik:

– Det var en person som gikk ut av sikkerhetsklarert område, ventet på utsiden og så gikk tilbake igjen, mot strømmen.

– Han gikk tilbake igjen gjennom en énveissluse.

Vangstein sier de prøvde å følge personen via overvåking, men at de mistet kontroll på ham.

– Dermed måtte vi, slik reglene er, tømme det sikkerhetsklarerte området. Alle må gjennom sikkerhetskontrollen på nytt. Dette regnes som et brudd på sikkerheten på Flesland. Personen som gikk inn igjen regnes ikke som «ren», forklarer Vangstein.

– Han har fått prate litt med politiet.

Like over klokken 12 sier Vangstein at de har fått alle inn igjen og reetablert «ren sone» i det sikkerhetsklarerte området.

– Vedkommende som forårsaket dette, så vidt jeg vet en mann, har fått prate litt med politiet. Fem avganger blir forsinket som følge av dette.

Det ene flyet hadde begynt boarding, og så måtte alle ut igjen. Slikt tar litt tid.

– God stemning i køen

Martin Lorentzon forteller at det gikk smidig å komme seg inn og ut av det sikkerhetsklarerte området. En time etter at han måtte forlate flyet er han tilbake igjen.

– Det var god stemning i køen. En time eller to forsinkelse kan jeg leve med, sier han.