Norge

Nederlandske militære glemte å kjøpe vinterklær før vinterøvelse

Nederlandske soldater må selv gå i butikken og skaffe seg varme klær før den store militærøvelsen i Midt-Norge. Forsvaret deres har glemt at det er kaldt i Norge.

Nederlandske marinesoldater har lang erfaring fra vinterøvelser i Norge, men Forsvaret var ikke forberedt på at det kan bli kaldt i november. Foto: Ina Nyås Moe/Forsvaret

 • Gunnar Kagge
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Den heller spesielle saken havnet i det nederlandske parlamentets spørretime tirsdag. Da måtte statssekretær Barbara Visser forsikre politikere fra både regjeringspartiene og opposisjonen om at soldater som skal delta på NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge i månedsskiftet oktober-november, ikke må betale vintertøy av egen lomme.

Men de må selv gå i butikken og handle det inn. Visser lovet at soldatene skal få et forskudd til dette på 1000 euro hver.

Det nederlandske forsvaret sender regelmessig marinesoldater og elitestyrker til vintertrening i Norge. De har også planlagt deltagelsen i den store øvelsen i Midt-Norge i et par år.

Det planleggerne ikke hadde tenkt på, var at det kan være kaldt i det norske fjellet på denne tiden av året. Derfor får rundt 1000 soldater nå beskjed om å gå i butikken og skaffe seg varmere tøy, så fort som mulig.

Les også

40.000 soldater fra 30 land bringer kø, støy og god butikk

Norge er kaldere enn Litauen

Politikere fra de fleste partiene i parlamentet reagerte med vantro da avisen de Telegraaf avslørte at Forsvaret ikke har varme klær til soldatene sine. I spørretimen tirsdag måtte Visser forsøke å forklare hva som har gått galt.

Det nederlandske forsvaret hadde ikke regnet med at det kunne bli veldig kaldt i Norge sent på høsten, forklarte Barbara Visser overfor parlamentet. Tidligere erfaringer fra samme årstid i Litauen tydet nemlig på at varme klær ikke er påkrevet.

– Soldater må få klærne de trenger, dette har jeg ikke noe ønske om å oppleve igjen, sa hun ifølge de Volkskrant.

For politikerne er det en gåte hvordan man er kommet i denne situasjonen. Det er satt av penger til innkjøp av varme klær. Nederlandske bedrifter sier at de kan levere. Men Forsvarets innkjøpsavdeling, kalt KPU, har ikke klart å skaffe det som trengs.

I parlamentet kunne ikke Visser forklare hva som har gått galt, annet enn at øvelsen skal være flyttet til kaldere områder.

Les også

Politiet hever beredskapsnivået i hele Norge før stor NATO-øvelse

Her øver nederlandske soldater i Troms sist vinter, forhåpentlig med varmt undertøy. Foto: Ina Nyås Moe/Forsvaret

Nederlenderne er ofte i Norge om vinteren

Aftenposten har omtalt at det vinteren 2017/2018 var flere allierte soldater i Norge enn antall soldater som inngår i Hærens kampavdelinger. Mange av disse var nederlandske. Nederland er et land Norge samarbeider tett med militært, spesielt innen hær og flyvåpen.

Fra januar til mars i år hadde Nederland mellom 800 og 900 soldater i Norge.

Nederland hadde for eksempel 600 soldater på vintertrening på Åsegarden leir ved Harstad fra januar til mars 2018. I tillegg var 200–300 soldater fra det nederlandske marineinfanteriet på skarpskyting i Norge i februar og mars.

Den samme nederlandske styrken deltok på øvelse Joint Reindeer, i mars.

Det fremstår derfor som overraskende at det nederlandske forsvaret skal være uforberedt på behovet for varmt vintertøy i Norge. Forklaringen kan være at det er avdelinger som ikke er vant til å trene i Norge, som nå skal delta på Trident Juncture.

 1. Les også

  Solberg: – Vi må regne med cyberangrep under NATO-øvelsen

 2. Les også

  Her kommer 230 militære kjøretøyer til Fredrikstad. Det kommer 7770 til.

 3. Les også

  Solberg fleipet i Det hvite hus om amerikanske soldater på ski

Les mer om

 1. Nederland
 2. Forsvaret
 3. Trident Juncture

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det er lett å le av NATO-soldater som sliter i norsk vintervær. De burde fått en stor klem.

 2. NORGE
  Publisert:

  657.000 kilo klær skal vaskes. 1,8 millioner måltider inntas. Her er alt om NATO-øvelsen Trident Juncture.

 3. NORGE
  Publisert:

  I andre land øver NATO kun på militært område. I Norge rekvirerte Forsvaret fire fylker.

 4. VERDEN
  Publisert:

  «Militarisering». «Uforsvarlig». «Nordområdene er destabilisert». Moskva retter nye, rasende utfall mot Norge og lover gjengjeldelse.

 5. NORGE
  Publisert:

  Stridsrasjon på italiensk: Pasta, pizza og focaccia

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  NATO er i trøbbel uten USA. Hva skjer hvis amerikanerne ikke kommer?