Facebook kan gjøre deg syk

Enkelte er med i så mange nettsamfunn at de er i ferd med å bli utbrente av all den sosiale nettverksbyggingen.

For mye engasjement i for mange forskjellige nettsamfunn kan ta futten helt ut av deg.

— Det er så mange som opererer i forskjellige nettsamfunn at man, særlig i USA, har begynt å snakke om "social networking fatigue" - en slags utmattelse av det å forholde seg til så mange sosiale nettverk på en gang, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg.

- Det blir rett og slett for mye for dem, sier han.

"Facebook Suicide" , er et av flere uttrykk som kommuniserer denne trettheten knyttet til livet foran skjermen. Et Googlesøk viser 150 treff på uttrykket, som betyr å slette profilen sin og melde seg helt ut.

I Norge er det nå full Facebook-feber og for mange av dem som melder seg inn og lager en profil i et slikt nettsamfunn er det ikke første gang. Mange har kanskje allerede en profil på MySpace i tillegg til en på Blink, Nettby, Biip og forskjellige nettdatingtjenester.

For tidkrevende

15 år gamle Stephanie Chow fra San Francisco har blitt syk av all nettdelingen. Hun har brukt så mye tid på nett og lagt ut så mye informasjon, at hun nå har fått nok.

— Det var morsomt i starten, men så ble det så tidkrevende. Jeg byttet design på sidene i stedet for å gjøre lekser, sier hun til San Francisco Chronicle. Hennes storesøster Tiffany Chow har også fått sin del av nettsamfunnene.

— Jeg bestemte meg for at den beste måten å bruke disse sosiale nettverkene var å kun holde kontakt med venner og folk jeg kjenner.

Hun har endret på nettvanene sine og meldt seg ut av noen av de mange sosiale nettverkene hun var medlem i. Det ble rett og slett for mye for henne.

Hun er nå (bare) medlem i:

 • MySpace: 109 venner
 • Facebook: 300 venner
 • Flickr: 10 venner, 31 kontakter
 • Vox: 43 venner, 18 familie
 • LiveJournal: 2 venner
 • deviantART: 35 venner
 • Mojizu: 13 venner

Og disse to har hun kuttet ut:

 • XuQa: 22 venner
 • Friendster: 80 venner
  I Norge er nettsamfunn et ganske nytt fenomen, men det er også i starten at faren for overanstrengelse er stor, mener Brandtzæg.

LES OGSÅ: Facebook har vokst med 2600 prosent

Han tror at noe av årsaken til denne ekstreme bruken, er de unges behov for å være flere steder på en gang og at denne formen for nettsamfunn ennå er såpass ny og derfor fortsatt har nyhetens interesse.

— De melder seg inn for å se om det passer deres interesser og stil og prøver seg litt frem, sier Brandtzæg, som tror bruken vil sette seg litt etter hvert.

— Utviklingen i USA viser at flere og flere blir mer kresne og at brukerne etter hvert velger seg ut et spesielt nettsamfunn. De dropper denne voldsomme bruken av flere samfunn, forklarer forskeren.

"Social networking fatigue"

" Det er mer enn en frustrasjon av å melde seg inn i ørten ubrukelige steder, det er utmattelsen av å bli bedt om å lage en online-identitet om og om igjen. Ja, unge folk har et uutømmelig ønske om å prøve og forkaste alternative profiler akkurat som om de shoppet klær. " kommenterer Toronto-avisen The Globes Ivor Tossel.

Amerikanske Sara Isacson vet akkurat hva det handler om:

"Etter år med oppretting, vedlikehold og gjennomgang av så mange profiler og så mye innhold, og etter å ha deltatt i alle de interessedrevne diskusjonsgruppene, har jeg på en måte fått nok. Faktisk så har jeg fått nok! Jeg erklærer herved meg selv som Amerikas første identifiserte offer av syndromet Social Networking Fatigue" , skriver hun i bloggen sin.

En annen blogger, som lider av samme syndromet, mener de mange nettsamfunnene burde samarbeide for å gjøre det lettere for brukerne.

" Vi trenger et verktøy som lar deg ha en sentralisert profil som du vedlikeholder og oppdaterer og som automatisk oppdaterer alle de sosiale nettverkene du og dine venner er med i ", skriver Dave Taylor (44). Les hele bloggen hans her.