VG: Treholt og hans advokat skal ha blitt lurt av tidligere journalist og forfatter

Tidligere journalist, forfatter og utreder Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) skal ha brukt en svindel- og drapsdømt mann til å lure Arne Treholt og hans advokat, Harald Stabell, skriver VG.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen (t.v.) skal ha lurt Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell t.h.) skriver VG.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen

Malthe-Sørenssen skal ha lurt Treholt og Stabell til å tro at han hadde tilgang til en hemmelig kilde, en agent i Forsvarets etterretningstjeneste, skriver VG.

Denne «agenten» skulle visstnok ha tilgang til hemmelige beviser i spionsaken mot Treholt, informasjon som kan hjelpe Treholt til å få gjenopptatt straffesaken mot seg.

I virkeligheten skal denne kilden altså være en svensk mann, som tidligere er dømt både for drap og bedragerier, ifølge avisens undersøkelser.

Malthe-Sørenssen: Ikke korrekt

Malthe-Sørenssen nekter for at han har lurt Treholt og Stabell:

«Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet», skriver den tidligere journalisten i en e-post til VG.

Arne Treholt sier til VG at han er skuffet:

– Jeg er blitt fortalt at en person som har vært sentral i min sak på etterforskningssiden har holdt på med virksomhet som jeg må si jeg er skuffet over. Vi har fra advokat Stabell og min side sett på denne såkalte kildehistorien i to-tre år, og vi har forsøkt å finne ut hvor troverdig det har vært. Etter to-tre års arbeid fant vi ut at det var et blindspor. Det blir nå bekreftet gjennom historien VG bringer, sier Treholt til avisen.

Fikk mye oppmerksomhet for bok

«Fantasi, konspirasjon eller virkelighet?»

Les også

Stanghelle: Det nye vitnet

Malthe-Sørenssen ga i 2010 ut boken «Forfalskningen», der en anonym kilde hevder at et sentralt bevis i Treholt-saken var fabrikkert. Kilden har aldri stått frem offentlig og skal bare ha hatt kontakt med bokens forfatter, Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

«Pengebeviset» var et større pengebeløp som politiet skal ha funnet under en hemmelig ransaking av Treholts leilighet.