Nakstads juleråd: Greit å gå rundt juletreet hvis alle er friske

Kan man hurtigteste seg ut av karantenen til julemiddagen, og må koronasmittede barn åpne gavene sine på rommet sitt? Her svarer Espen Rostrup Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på koronaspørsmål før jul. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mer smitte, ny virusvariant og nye, strengere tiltak og karantene- og isolasjonsregler gjør at nok en jul blir annerledes for en del nordmenn.

Får man påvist smitte eller blir definert som nærkontakt nå, så er risikoen veldig stor for at den opprinnelige planen går i vasken.

Er man derimot både smitte- og karantenefri, er det åpent for både klemming, juletregang og fråtsing fra samme godteriskål som personer fra andre husholdninger, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Isolerte bør holde avstand og bruke munnbind

Har man fått påvist korona og sitter i isolasjon, er det verre. Da må man holde seg hjemme, ikke ha besøk, ikke gå ut andre steder enn i egen hage eller på terrassen, og man skal helst holde to meters avstand til de man bor sammen med.

Vi har stilt den assisterende helsedirektøren spørsmål om julefeiringen og hvordan man bør forholde seg. Slik har han svart:

– Kan man spise julemiddag i samme rom som en person som er isolert, eller må den isolerte sitte på eget rom?

– For ikke å smitte øvrige familiemedlemmer bør den isolerte holde avstand til dem han eller hun bor sammen med og gjerne bruke munnbind hvis man oppholder seg i samme rom, svarer Nakstad.

– Ved symptomgivende sykdom vil den isolerte som regel holde seg mye i sengen, men for yngre barn blir det selvsagt vanskelig å isolere seg fra foreldre. Derfor må man rett og slett gjøre det beste ut av det, og ta hensyn til hvem som er smittet og hvordan man bor.

Karantenejulen: Krav om PCR-svar for å teste seg ut

Personer som har vært i nærkontakt med smittede eller som bor sammen med smittede, blir satt i karantene. I karantene skal man unngå å ha besøk, ikke reise innenlands, ikke gå på jobb, ta offentlig transport eller besøke offentlige steder.

– Hva gjør man om noen i familien er i karantene i julen?

– Hvis man tilhører samme husstand, kan man feire jul sammen selv om et eller flere familiemedlemmer er i karantene. Å være i karantene er ikke det samme som å være syk, derfor trenger man ikke å isolere seg fra egen familie, sier Nakstad.

Er man definert som «øvrig nærkontakt», kan man teste seg ut av karantenen på dag tre, men ha fritidskarantene. Denne kan man teste seg ut av på dag sju. Er man definert som nærkontakt, så kan man teste seg ut på dag sju.

Det er også enkelte unntak fra karantenereglene for barn, samt for dem som har fått oppfriskningsdose eller som har vært koronasyke de siste tre månedene.

– Hvis man er i karantene og tester seg med PCR-test på dag sju, men prøvesvaret ikke kommer i tide til julaften, må man da holde seg i karantene til testsvaret er klart/kan man eventuelt teste seg ut med en hjemmetest?

– Dagens regler er basert på 10 dagers karantene med mulighet for å teste seg ut med negativ PCR-test etter dag 7. Derfor må man vente på svar på denne. Hvis det er mer enn tre dager å vente på PCR-svar, kan man uansett gå ut av karantene på dag 10 dersom man ikke har symptomer, sier Nakstad.

Avstand ved julemiddagen er bra

Om man ikke har smitte i hus, eller har vært i nærheten av koronasmitte, kan julen bli nokså vanlig for de aller, aller fleste. Det er innafor å være inntil 20 personer i juleselskap i private hjem én gang i julen, og ti personer ellers. Det viktigste er å forsikre seg om at alle som er til stede, er friske, ifølge Nakstad.

– Bør man ha en meters avstand til julegjester fra andre husholdninger ved julemiddagen?

– Hvis man har plass til det, kan man gjerne spre gjestene mest mulig utover rundt bordet. Det viktigste er likevel å forsikre seg om at alle som er til stede, er friske.

– Kan man klemme eldre familiemedlemmer på julebesøk?

– Man må selv vurdere hvor forsiktig man skal være, men hvis besteforeldre er vaksinert med tredje dose og kommer på besøk til en familie som er friske, er det liten risiko for å bli smittet av en klem. Risikoen er størst hvis noen som er til stede, er smitteførende og hoster, nyser eller befinner seg tett på en eldre person i samme rom.

Juletregang er OK

– Bør man spise julesnacks av samme skål som gjester fra andre husholdninger?

– Det er nok i praksis ingen smitterisiko sammenlignet med smitten man kan utsettes for gjennom luften i det samme rommet.

– Kan man ta hverandre i hendene når man går rundt juletreet?

– Ja, det kan man gjøre hvis alle er friske og vasker hendene før de spiser. Å håndhilse på folk ellers i hverdagen er imidlertid ikke anbefalt, det er bedre å bruke albuen, eller hilse på annen måte når man ikke går rundt juletreet, avslutter Nakstad.