Tre personer er døde etter snøskred i Lyngen. Det fortsetter en urovekkende trend i fylket.
Tre franske menn døde etter å ha blitt tatt av et snøskred i Lyngen i Troms torsdag ettermiddag. Fem av 15 snøskred så langt i mars og april har skjedd i fylket.
Det var ni personer i turfølget. De skredtatte hadde skredsøker på seg, og ble raskt funnet.
Politiet opplyser torsdag kveld at turfølget var fransk, og at de tre omkomne er tre menn i 60-årene.
– De øvrige i turfølget er fysisk uskadd, og er hentet ned fra fjellet. De blir ivaretatt av helsepersonell og Lyngen kommune, skriver politiet i en pressemelding.
Det var en person i turfølget som meldte om skredet.
– Innringeren opplyste at tre personer ble tatt av skredet. De øvrige seks har jobbet med å grave frem de tre som ble tatt av skredet, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen i politiet til NRK.
Store ressurser i sving i forbindelse med skredet i Lyngen, opplyser politiet videre.
Skredet skal ha gått i Kavringtinden. Nordlys meldte at nødetatene og luftambulansen ble sendt ut etter at de fikk melding om skredet onsdag ettermiddag.
Varslingstjenesten varsom.no melder om at et er betydelig snøskredfare, oransje farevarsel, i store deler av Troms. To personer ble også tatt i et snøskred i Lyngen onsdag, men de ble ikke skadd.
Urovekkende trend i Troms
Onsdag gikk det snøskred i Troms, Rauma, Ørsta og Gjemnes i Møre og Romsdal. Det er også meldt om flere skred i Nord-Norge de siste dagene. Flere personer er tatt og skadet.
For tiden har store deler av Nord-Norge og Nordvestlandet oransje farevarsel for skred. Årsaken er mye nysnø og penvær, ifølge NVE.
Ifølge Varsom.no hadde 92 mennesker omkommet i snøskred siden 2008. I dag økte tallet til 95. Siden vinteren 2011/12 er 583 mennesker tatt av skred. Tallene viser at det særlig er i Troms folk blir tatt av og omkommer i snøskred. Nå har ytterligere tre mennesker mistet livet i skred i fylket.
Fem av 15 skred så langt i mars og april, har skjedd i Troms.
Flere årsaker til skred
Geolog Gustav Pless ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) peker på to årsaker til at den siste tidens ulykker:
- Et «komplekst» snødekke med flere svake lag med snø.
- Det er mye folk i fjellet.
Blant annet har turistene vendt tilbake. Men hvem som er involvert i skredulykker, varierer.
– Det er både nordmenn og turister. Guidede turfølger og folk som går selv, sier Pless.
– Det er bra at folk er ute, men vi oppfordrer folk om å ikke bevege seg i rasutsatte områder, legger han til.