- Estetikk er den nye moralen

Vil du unngå å bli dømt etter hvordan du har det hjemme? Da bør du lese dette.

Det holder ikke lenger å ha den berømte syverstolen til Arne Jacobsen - den må også passe inn i sammenhengen, og du skal helst vite hva Jacobsen tenkte da han designet den, mener Marius Jensen i Opinion.

— Hjemmene våre har blitt enda en prestasjonsarena. Fra å være et sted for avslapning, har boligen de siste årene gått til å bli et uttrykk for hvem vi er og hva vi vil, sier seniorkonsulent Marius Jensen i Opinion.

Han sier interiør nå er en av stadig flere nye arenaer der vi må prestere og uttrykke oss selv og hva vi står for.

— Estetikk er blitt den nye moralen - vi dømmes ut fra vår dårlige smak, sier han, og utdyper:

- Nå er det helt greit å gå på trygd - men det er ikke helt greit å se dårlig ut eller å ha det stygt hjemme.

Han viser til at både interiør og klær er blitt så billig at man ikke lenger har noen unnskyldning for å ha et utdatert hjem eller en haugete garderobe - stort sett alle kan bruke et par hundrelapper på IKEA eller HM og se helt bra ut og få det fint hjemme.

— Så kan du kanskje dømmes for å ha et IKEA-hjem - men ikke for at du har det stygt - for det ser jo bra ut, sier han.

Når alle kan og skal ha det fint hjemme, er det nå detaljene som avgjør - og som avslører deg.

— The Devil - eller din indentitet - is in the details. Det hjelper for eksempel ikke å ha fine designermøbler hvis de ikke passer inn i sammenhengen, eller du ikke vet noe om dem. Du skal helst vite når Arne Jacobsen designet den stolen - og hva som var tanken bak den, sier han.

Han sier denne detaljfokusen på interiør antakelig kommer fra vinbransjen - der en spesiell type vins historie eller vekstforholdene på den lille jordlappen druene blir dyrket kan bety mange hundre kroner i prisforskjell.

Også trendguru Lisbeth Larsen er opptatt av tingenes historie.

— Alle produktene skal ha en merverdi, enten de er laget av en designer vi snakker om, om vi kjøper oss god samvittighet ved å kjøpe fair trade produkter - eller i form av at vi kjenner historien bak, sier hun.

Ifølge Larsen blir det vanskeligere og vanskeligere å sile ut interiørtrendene - fordi interiørtrendene - som motetrender ellers - nå skifter nesten oftere enn vi skifter trekk på dyna. Men hun har likevel noen stalltips til de som vil henge med i svingene til våren:

- Vi dømmer folk etter hvordan de har det hjemme, sier Marius Jensen i Opinion.
Skal gjestene spise av dette serviset, kan det for eksempel være lurt å servere et par kommentarer om designertrioen Norway Says.