Politiet brukte 48 minutter på å komme frem. I mellomtiden grep privatpersoner inn.

Flere privatpersoner måtte gripe inn da en mann angrep kona med kniv i Numedal. Så måtte de vente i over en halvtime på politiet.

Knivstikkingen skjedde ved en Joker-butikk i tettstedet Nore i Nore og Uvdal kommune. Flere privatpersoner grep inn.

Klokken 08.48 får politiet den første meldingen om knivstikkingen i Numedal. En mann angriper kona med kniv. Klokken 09.35, 48 minutter senere, er første politipatrulje på stedet. Det opplyser Sørøst politidistrikt til Aftenposten.

I mellomtiden hadde en privatperson grepet inn og lagt gjerningsmannen i bakken. En annen stormet til og fikk tatt fra ham kniven, som han fortsatt holdt i hånden. Ni minutter etter at politiet fikk melding om hendelsen, fikk de vite at mannen var blitt fratatt kniven.

Brannvesenet kom etter hvert til stedet. Klokken 09.12 hadde de kontroll på mannen, ifølge politiets operasjonslogg.

I Nore og Uvdal kommune er det i underkant av 2500 innbyggere. Politiets krav til responstider er klar, for Sørøst politidistrikt er de følgende:

  • I tettsteder med under 2000 innbyggere, så skal de være på plass i løpet av 24 minutter eller mindre i 80 prosent av hasteoppdragene.
  • De skal være på plass etter 19 minutter eller kortere i 80 prosent av hasteoppdragene i tettsteder med mellom 2000 og 19.999 innbyggere.
  • Steder med over 20.000 innbyggere er kravet til responstid 12 minutter eller bedre i 80 prosent av hasteoppdragene.

Hvorfor brukte politiet nesten 50 minutter på å komme til åstedet i Numedal?

Fredag ettermiddag jobbet politiet med kriminaltekniske undersøkelser på åstedet i Numedal.

Politiet: Skulle gjerne hatt patruljer nærmere

– Politiet kan ikke være over alt til enhver tid, men vi skulle gjerne sett at vi hadde hatt patruljer nærmere åstedet, sier Øyvin Aas fra Sørøst politidistrikt i en e-post til Aftenposten.

Han leder Buskerud-delen av politidistriktet. Han sier at politiet til enhver tid har patruljer ute i distriktet. Disse blir sendt dit det er behov for patruljer.

– Ved dagens hendelse ble det rekvirert hjelp fra politiets helikoptertjeneste med to enheter. Det første helikopteret ankom litt før den første politipatruljen, sier Aas.

Politiet hadde dermed større ressurser tilgjengelig den første timen, påpeker Aas. Politiet er takknemlig for at privatpersoner og brannvesenet grep inn.

– Politiet takker de som grep inn og pågrep gjerningsmannen. De har gjort et formidabelt godt arbeid og avverget flere hendelser.

Andre brukte 14 minutter

Det lokale brannvesenet i Nore og Uvdal fikk beskjed om hendelsen fra operasjonssentralen klokken 08.58.

Brannvesenet holder til på Rødberg, cirka en mil fra åstedet. De var på plass 14 minutter senere.

Brannsjef Kai Redalen bekrefter at det var de som kom i denne brannbilen som fikk kontroll på gjerningsmannen.

– Hva tenker du om at det var dere i brannvesenet og ikke politiet som måtte pågripe gjerningsmannen?

– Jeg vil ikke si så mye om det. Vi bor grisgrendt til, og vi må bistå. Samtidig er det krevende for oss når det er slike avstander. Det er krevende samtidig som det er en oppgave vi har, sier Redalen.

Aftenposten snakket tidligere fredag med vaktleder Tim Vold ved Sør-Øst 110-sentral. Han bekreftet at privatpersoner holdt gjerningsmannen før han ble pågrepet av brannvesenet.

– De gjorde en kjempejobb og holdt ham fast i seks-syv minutter før vi kom til stedet. Vel en halvtime senere var politiet på plass, sa Vold.

Grep inn i knivdramaet

Tor Arve Imingen var en av dem som grep inn og måtte vente på politiet. Han hadde fredag morgen akkurat kommet på jobb ved Numedal videregående skole, der han jobber som elevassistent.

Han hørte at noe skjedde ved Joker-butikken og trodde først det gjaldt noe småuro med elever. Han skjønte straks at det var noe mer alvorlig.

– Jeg så at en mann holdt en annen mann nede. Jeg løp bort og fikk fravristet kniven som mannen på bakken fortsatt hadde i hånden, forteller Imingen til Aftenposten.

Imingen var raskt på stedet og bisto med å avvæpne mannen.

– Etter at jeg fikk tatt fra ham kniven, oppførte han seg relativt rolig. Han var ikke skadet, etter det jeg kunne se. Han som overmannet ham, var imidlertid lettere skadet, forteller Imingen, som også er ambulansearbeider.

Da de hadde kontroll på mannen, varslet Imingen AMK.

Han roser den første mannen som grep inn.

– Han er den store helten i denne hendelsen, sier Tor Arve Imingen.

Etter hvert kom flere andre til, blant andre to lærere fra skolen. Sammen fikk de kontroll på gjerningspersonen, forteller Imingen.

En mann er nå siktet for å ha knivstukket kona og en person til. Tre personer, inkludert gjerningsmannen, er skadet. Ingen av dem er livstruende skadet.