Norge

Dansk avis oppfordrer Norge til klimahandling

Onsdag kom den danske avisen Information med en oppfordring til Norge og Jonas Gahr Støre. «Kjære Norge, hvis ikke dere, som har et oljefond på 12.000 milliarder kan gjennomføre et raskt grønt skifte, så kan ingen», heter det på avisens forside.

Avisens lederartikkel handler om at Norge i stortingsvalget hadde sjansen til å ta vise oljeland verden over at det er mulig å skifte kurs i tide.

– Men slik gikk det ikke. Sjansen for å foreta sterkt nødvendige og markante endringer i norsk klimapolitikk synes å være forbi. Seierherren Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet blir ikke avhengig av verken Rødt eller Miljøpartiet, skriver avisen.

Avisen mener at dette betyr at de mest vidtgående kravene om klimahandling er bremset, og at Norge risikerer å sette sitt «ellers velfortjente gode renommé i verden» på spill.

Avisen mener argumentet med at Norge kun står for 2 prosent av verdens olje fremstår hyklersk når Norge roper om klimakamp i internasjonale fora. Avisen har en klar oppfordring til Ap-leder Støre:

– Norge har ikke bare alle de riktige forutsetninger, men også en forpliktelse til å gå fremst i den grønne omstillingen. Det er en vanskelig oppgave, det vet vi. Men hvis ikke Norge kan, hvem kan da?

Les også

  1. Dansk avis med oppfordring til Støre

Les mer om

  1. Oppsummert-type