Norge

Drapssak henlagt – kvinne slipper straff for å ha slått ihjel ektemannen

Kvinnen som drepte ektemannen sin med en stein, slipper straff. Saken er henlagt fordi kvinnen er for syk til å straffes.

Advokat Harald Stabell er tidligere oppnevnt som forsvarer for den 55 år gamle kvinnen som har vært siktet for drapet på ektemannen. Torsdag besøkte han klienten på Sørlandet sykehus for å informere om at straffesaken mot henne er henlagt.
  • Erlend Olsbu
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Hun er meget fornøyd med vedtaket. Hun sier at hun er glad for at hun slipper rettssak og straff, sier 55-åringens advokat, Harald Stabell, til Fædrelandsvennen.

Torsdag besøkte Stabell kvinnen på sykehuset i Kristiansand, hvor hun har vært tvangsinnlagt siden i sommer.

– Hun sier at oppholdet på sykehuset er som å være i fengsel, sier Stabell.

Under besøket informerte han klienten sin om Riksadvokatens vedtak om at straffesaken mot henne er henlagt. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.

Slo ihjel mannen med en stein

55-åringen nektet først for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Men etter syv uker i varetekt tilsto hun å ha tatt livet av ektemannen med en stein.

Kvinnen har forklart at hun gravde ned steinen ved en søppelbod på utsiden av parets bolig på Hånes i Kristiansand. Hun deltok senere på en rekonstruksjon hvor hun viste politiet hvor steinen lå begravd.

Politiet fester lit til 55-åringens tilståelse og mener forklaringen hennes er riktig.

– Saken regnes som oppklart, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Politiet skal ha beslaglagt flere steiner i området 55-åringen pekte ut, men ingen av dem skal være sikkert identifisert som drapsvåpenet.

– Drapsvåpenet er sannsynligvis ikke funnet, sier Skaar.

63 år gamle Mahmoud Mohammadi ble funnet drept i sitt eget hjem på Hånes fredag 26. februar.

– En svært spesiell sak

Stabell sier til Fædrelandsvennen at saken er svært spesiell.

– Jeg har aldri tidligere opplevd at en drapssak har fått et slikt utfall som dette. Men jeg mener det er en riktig beslutning, sier Stabell.

– Hva har hun sagt om årsaken til at hun drepte ektemannen?

– Det tenker jeg blir feil av meg å kommentere, så det ønsker jeg ikke å si noe om, sier Stabell.

Kona til Mahmoud Mohammadi har forklart at hun drepte ektemannen med en stein. Dette bildet utenfor parets bolig er tatt like etter drapet. Steinen ble først funnet flere uker senere, da kvinnen fortalte politiet hvor den var gravd ned.

Ikke fare for gjentagelse

De sakkyndige konkluderte under tvil med at kvinnen var tilregnelig da hun drepte ektemannen. Etter drapet ble tilstanden hennes verre og påtalemyndigheten kom frem til at det ikke var aktuelt å kreve fengselsstraff.

– Det har ikke vært aktuelt med tiltale om straff, på grunnlag av tvil om siktede er strafferettslig tilregnelig, sier statsadvokat Reidar Bruusgaard hos Riksadvokaten.

Det ble deretter vurdert å kreve en dom på tvungent psykisk helsevern, men nå har Riksadvokaten konkludert med at heller ikke dette er mulig. En slik reaksjon krever at det foreligger en voldsrisiko og nærliggende gjentakelsesfare.

– Siktede er tvangsinnlagt og voldsrisikoen er vurdert som lav. Riksadvokaten har da kommet frem til at samfunnsvernet er tilstrekkelig ivaretatt med det opplegget hun har rundt seg i dag, sier Bruusgaard.

55-åringen er fremdeles tvangsinnlagt og vil trolig forbli det en stund fremover. Planen er å flytte henne til en egen bolig, hvor hun vil få døgnkontinuerlig tilsyn.

Fordi det ikke foreligger en dom mot kvinnen, er det den behandlende legen og ikke domstolen som avgjør om tvangsbehandlingen kan avsluttes.

63-åringen ble funnet drept i sitt eget hus på Hånes.

– Ikke politisk motivert

63 år gamle Mahmoud Mohammadi ble funnet drept i sitt eget hjem på Hånes fredag 26. februar. Mannens kone og sønn ble dagen etter siktet for drap eller medvirkning til drap, men begge ble senere løslatt.

Etter fem uker ble kona pågrepet på nytt og varetektsfengslet.

Åttebarnsfaren Mohammadi var politisk flyktning og kom til Norge fra Iran i 1998. I hjemlandet hadde han i flere tiår vært aktiv i Kurdistans demokratiske parti (KDP). Han var også en kjent leder for en gruppe innen Peshmerga-militsen. I Norge fortsatte han å jobbe for kurdernes sak.

Les mer om

  1. Drap
  2. Hånes
  3. Kristiansand
  4. Politiet
  5. Harald Stabell
  6. Tvangsbehandling
  7. Psykisk helsevern