Norge

Eirik Jensen sier han advarte om drap - Spesialenheten har ikke undersøkt saken

Spesialenheten gransker ikke Eirik Jensens påstander om at et drap kunne vært avverget.

Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj. I retten fortalte han at han varslet om et planlagt drap.
  • Frode Sætran
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Natt til 28. september 2013 gikk flere menn til angrep på Mohammed Arshad utenfor hans hjem på Manglerud. 52-åringen ble sprayet med pepperspray og slått flere ganger i hodet med et økseskaft og en skiftenøkkel. Han ble funnet livløs i gaten, og døde av skadene etter kort tid.

I ettertid viste det seg at Arshads drapsmenn tok feil mann. Han ble et uskyldig offer i en konflikt som startet med at Arshads sønn lente seg på en bil, viser dommen.

Nå hevder Eirik Jensen at politiet i Oslo selv sørget for at de ikke hadde mulighet til å avverge drapet.

Varslet om et drap

Jensen har i rettssaken mot ham og Gjermund Cappelen forklart at han varslet om et drap som kunne skje i Oslo.

«Jeg var så uheldig å motta informasjon om et mulig drap i Oslo. Da var jeg ikke på jobb, men jeg fikk noen til å skrive det inn i Indicia», forklarte han.

Indicia er et dataverktøy som politiet bruker til etterretningsopplysninger.

– Jeg fikk vite at det muligens ville bli begått et gjengrelatert drap. Da jeg sa fra om det, ble det et helvetes bråk. Min tidligere sjef ville ikke at jeg skulle blande meg borti slikt, sier Jensen til Aftenposten i en pause i rettsforhandlingene onsdag.

Mohammed Arshad ble slått i hjel utenfor sitt eget hjem på Manglerud, 28. september 2013. I ettertid viste det seg at det ikke var ham drapsmennene var ute etter, men en av hans sønner, som skulle gis «irettesettelse» etter en krangel.

– Visste du at det var noen i Arshad-familien som var målet?

– Nei, det visste jeg ikke. Men den samme sjefen hadde gitt ordre om at alle mine kilder og det kildematerialet jeg hadde lagt inn, skulle fjernes. Dermed hadde de ikke noe å jobbe med. Og dermed kom de ingen vei med saken, sier Jensen.

Gjerningsmennene ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, og dømt til henholdsvis 14 år, 11 år, 10 år og seks måneder og syv års fengsel.

Det kom frem at det egentlig var sønnen som var målet, men at de tok feil da de stormet ut av bilen og gikk til angrep med slagvåpen.

  • 28-åring drepte Mohammed Arshad: 14 års fengsel

– Er du sikker på at det var dette drapet som du ble varslet om?

– Ja, svarer Jensen.

– Ble du kontaktet av etterforskerne etter drapet og spurt om å bidra med noe av det du hadde varslet om eller noe annet du eventuelt kunne bidra med?

– Nei.

– Hvorfor ikke?

– Det må du spørre andre om. Men det er ikke tvil om at prestisje og markeringsbehov er et tema, sier Jensen.

Vil ikke kommentere påstandene

Politiinspektør Einar Aas var Jensens tidligere sjef i Oslo-politiet. Han var den som skal ha beordret at Jensens kildemateriale skulle fjernes. Nå er han innkalt som vitne i saken.

Aas vil etter alt å dømme bli bedt om å forklare seg om Jensen og om det som skjedde i forbindelse med den påståtte varslingen.

– Jeg er stevnet som vitne. Svaret blir derfor at jeg foreløpig ikke har noen kommentar til denne type påstander, sier han.

Guro Glærum Kleppe sier at Spesialenheten ikke har gjort noe med påstanden om at politiet avviste et tips om et drap.

Spesialenheten: Ingen gransking

Spesialenhetenes aktor, Guro Glærum Kleppe, fanget opp Jensens forklaring om det som skjedde da han varslet om drapet.

– Hva gjør Spesialenheten med at politiet har avvist et varsel om et drap, uten å ha brukt de mulighetene som kan ha vært til stede?

– Vi har ikke igangsatt noen etterforskning ut fra det vi har hørt i retten.

– Vil dere gjøre noe med det?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Kleppe.

Heller ikke den øverste sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, vil kommentere saken.

– Er det slik at dere overhodet ikke har gjort noe med drapstipset?

– Dette er det ikke rett av meg å kommentere, sier han.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken