Norge

Ingen Dalai Lama i denne sal

Skoleklasser og ungdomsorganisasjoner er blitt ønsket velkommen i lagtingssalen på Stortinget. Men ikke den tidligere fredsprisvinneren.

Lagtinget ble avviklet i 2009. Siden da har lagtingssalen blant annet blitt brukt når skoleklasser har gjestet Stortinget.
  • Sofie Gran Aspunvik

Tibet-komiteens leder Ketil Kjenseth (V) sendte på ny en forespørsel om å få bruke den ærverdige lagtingssalen når Dalai Lama gjester Stortinget. Tirsdag fikk han avslag.

— Presidentskapet kommer ikke til å gjøre om på dette vedtaket, opplyste Stortingets pressevakt Silje Bergum Kinsten i går, og la til at kinosalen derimot stilles til disposisjon.

Frem til nå har planen vært at Tibets åndelige eksilleder skal tas imot i et møterom i Stortingets øverste etasje når han kommer på besøk fredag morgen.

Dette rommet er enkelt innredet og har 60 sitteplasser. Så langt har Ketil Kjenseth 68 navn på listen over politikere og andre som ønsker å møte Dalai Lama på Stortinget. I tillegg er det ventet et betydelig presseoppbud.

Les Harald Stanghelles kommentar:

Les også

Feighetens hus

Førstevalget

Tibet-komiteen ba opprinnelig om å få låne lagtingssalen under besøket, men har nå – for andre gang – fått blankt nei fra Stortingets presidentskap.

— Vi kommer til å bruke Stortingets kinosal dersom politiet og PST mener at nødvendige sikkerhetshensyn kan ivaretas der. Men lagtingssalen er fortsatt vårt førstevalg, sier Kjenseth til Aftenposten.

Stortingspresident Olemic Thommessen hadde ikke anledning til å snakke med Aftenposten tirsdag. Via pressevakten opplyser han at lagtingssalen ikke er en del av Stortingets alminnelige møteromstjeneste.

— Intensjonen er at lagtingssalen skal brukes til Stortingets offisielle arrangementer. Hvis det har vært uregelmessigheter knyttet til bruken av dette rommet, er det i strid med intensjonen, sier Silje Bergum Kinsten.

Les også:

Les også

- Må aldri gratulere en kinesisk fredsprisvinner

SV-møter

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle har beskrevet lagtingssalen som «en sal som ellers står vidåpen for all verdens andre besøk – av høyst varierende viktighet og kvalitet».

Etter det Aftenposten forstår har både ungdomsorganisasjoner og skoleklasser blitt ønsket velkommen i lagtingssalen etter at Lagtinget ble avviklet i 2009.

— Jeg har arrangert møter med SV-ere i lagtingssalen. Da skulle en tro at Dalai Lama var verdig nok, sa en lattermild, men alvorlig Bård Vegar Solhjell (SV) da det første avslaget kom i april.

Han mener presidentskapets endelige nei til Tibet-komiteens forespørsel er «ubegripelig».

— Jeg har selv kalt inn til uoffisielle politiske møter i lagtingssalen. Forklaringen presidentskapet kommer med henger ikke på greip, sier Solhjell.

Les også:

Les også

Fredsprisvinner er ikke velkommen

Les også

  1. Rettferdighet til salgs