Norge

- Jeg vet ikke om det var verdt det

I går hadde hun sin første fulle arbeidsdag på et halvt år. Frifinnelsen av mannen som var tiltalt for å voldta henne, sendte henne ned i en dyp depresjon.

  • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
  • <forf>kjetil Kolsrud <

Det skjedde i 2002, en tirsdag i september. Klokken var omtrent kvart på fem om ettermiddagen. Hun dro ut på sin vanlige jogge tur til Linnerudkollen i Oslo. Ved Trollvann passerte den da 31 år gamle kvinnen en mann hun syntes stirret ubehagelig. På tilbakeveien så hun mannen på nytt. Denne gangen begynte han å løpe etter henne. Idet han tok henne igjen, grep han henne rundt halsen og sa "Hysj, jeg har kniv". Lamslått ble hun dratt inn i skogen. I retten forklarte hun at hun tryglet om ikke å bli drept, og at hun skulle gjøre som han sa. De neste minuttene ble hun voldtatt.På grunnlag av den nå 34 år gamle kvinnens forklaring ble det laget en tegning av gjerningsmannen. Dette førte til slutt til at en mann i 50-årene ble tiltalt. Offeret forklarte i retten at dette var rett mann. Oslo tingrett dømte ham til tre og et halvt års fengsel. Da ankesaken kom opp for Borgarting lagmannsrett i februar i år, svarte juryen "nei".— Du skal være psykisk sterk for å klare å gjennomføre to sånne runder. Jeg var sterk lenge, og så orket jeg ikke mer, sier kvinnen til Aftenposten. Én måned etter frifinnelsen gikk hun inn i en alvorlig depresjon. Først i går, nesten et halvt år senere, var veterinæren tilbake i fullt arbeid.- I etterkant får man vel en følelse av at det kanskje ikke var verdt det. Nå må jeg bare innse at slaget er tapt. Det var veldig tungt i begynnelsen, men etter hvert har jeg begynt å akseptere det, sier hun. Hun er glad for riksadvokatens planer om granskning, men nekter å tro at domstolene frikjenner for mange.- Snarere tvert imot. Det er heller for få som tiltales.Mannen som ble tiltalt for voldtekten, har fra første stund hevdet sin uskyld. Det fantes ingen tekniske bevis som knyttet ham til offeret eller til åstedet. I dag jobber hans advokat Cecilie Nakstad med å skaffe ham erstatning fra staten for uberettiget rettsforfølgelse.- Han er på mange måter ødelagt. Etter min oppfatning burde det aldri vært tatt ut tiltale i denne saken, sier Nakstad.

Les også

Flest frifinnelser i voldtektssaker

Tre år er gått siden den 34 år gamle kvinnen ble overfalt og voldtatt på Grefsenkollen. Nå støtter hun riksadvokatens plan om å granske etterforskningen som er gjort i voldtektssaker de siste årene.