Sår tvil om regjeringen har lov til å felle tre ulveflokker – kan ende med søksmål

Tre ulveflokker i grenserevirer innenfor ulvesonen skal felles. Triste nyheter, sier SV, mens Venstre kaller det forkastelig og mulig i strid med norsk rett.

Vedtaket om ulvefelling fra regjeringen skaper reaksjoner.

Det er de tre grenserevirene Ulvåa, Juvberget og Kockohonka det åpnes for felling i. Det er klart etter at Klima- og miljødepartementet opprettholdt rovviltnemndenes vedtak. I Sverige er fellingen av ulv i samme revirer blitt erklært ulovlig av rettsvesenet.

– Stortinget vedtok i 2016 at det skal være fire til seks ynglinger av ulv i Norge årlig, og at tre av disse skal være helnorske. Regjeringen har fulgt rovviltnemndene sitt vedtak om lisensfelling av ulvene i de tre grenserevirene Ulvåa, Juvberget og Kockohonka, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Det åpnes totalt for felling av til sammen 21 ulver. Tallet bygger på overvåkingen i vinter, mens hvis det viser seg å være flere eller færre ulver i revirene, kan kvoten endres. Utgangspunktet er at hele flokken skal felles.

Varsler mulig søksmål

Noah-leder Siri Martinsen under en markering for rovdyr i Oslo i 2019.

Noah, WWF og Foreningen våre rovdyr vil stanse ulvejakten og skal onsdag møte advokater for å diskutere søksmål mot staten.

Noah kaller det et absurd vedtak. De viser til at et lignende vedtak i fjor ble erklært ulovlig av tingretten og lagmannsretten. Høyesterett behandler nå saken.

– Vi vurderer å gå rettens vei for å redde de tre flokkene. Vi skal møte advokater onsdag for å vurdere hvordan vi skal ta dette videre. Det er helt uakseptabelt at de fortsetter den samme linjen, sier Noah-leder Siri Martinsen til NTB.

Ulvejakten regjeringen åpner for, skal etter planen starte 1. januar. Noah vurderer å be tingretten om en midlertidig forføyning, som betyr at jakten må vente til søksmålet er avgjort i retten.

– Det haster. Vi er i denne prosessen hvert eneste år på grunn av måten regjeringen legger opp prosessen på, sier Martinsen.

– Forkastelig

Venstres Ola Elvestuen kaller vedtaket forkastelig.

– Dette er et forkastelig vedtak, sier Venstres tidligere miljøminister Ola Elvestuen. Han kaller regjeringen den mest rovdyrfiendtlige siden ulven ble fredet i 1973.

Elvestuen viser også til at Høyesterett nå behandler stansingen av felling i Letjenna-reviret. Han mener regjeringen må forholde seg til avgjørelsen i de to tidligere rettsinstansene om at jakten skulle stanses.

– Regjeringens begrunnelse for å ta ut disse tre ulveflokkene er syltynn og kan umulig ligge innenfor norsk rett, sier Elvestuen.

SV: Trist

Regjeringens budsjettpartner, SV, kaller det for et trist vedtak.

– Vi kan ikke fortsette med en forvaltning av ulv som ikke tar naturmangfoldet på alvor. Dette håper jeg regjeringen tar på alvor og derfor snur i denne saken, sier naturpolitisk talsperson i SV, Birgit Oline Kjerstad.

– Regjeringen ser ut til å tro at bestandsmålet er et slags maksantall for hvor mange ulver vi kan ha i Norge. Da er det totalt meningsløst, egentlig er det et minimum, og vi trenger flere for å ha en bærekraftig bestand uten innavl, sier hun.

Ulvejakten må skje fra 1. januar til 15. februar.