Norge

Har utviklet eget sikkerhetsprogram: Microsoft tipset Kripos om overgrepsbilder

En 62-åring er dømt for opplasting av overgrepsbilder etter at Microsoft varslet Kripos om hva han drev med på nettkontoen sin.

Kripos er fornøyd med at Microsoft varslet dem om overgrepsbilder. Her fra operasjonsrommet «Ragnarok» til seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos i Oslo. Foto: Stein Bjørge

  • NTB

Microsoft har utviklet et sikkerhetssystem som automatisk registrerer opplasting av overgrepsbilder, skriver VG.

Programvaren heter PhotoDNA, og skal oppdage og stoppe spredningen av bilder som viser overgrep av barn. Både Google, Facebook og Twitter skal bruke denne programvaren.

Lastet opp til egen datasky

Da den norske 62-åringen lastet opp to overgrepsbilder på sin Google Drive-skykonto, plukket Microsoft det opp og varslet Kripos.

Knapt et halvt år senere ble det gjennomført ransaking hos mannen og funnet en CD-plate med 50 bilder som viste seksuelle overgrep mot barn. Nå er mannen dømt til betinget fengsel i en tingrett på Vestlandet.


– Stort samarbeid for å avdekke

– Dette viser at internett ikke er et sted der man usett kan begå forbrytelser mot barn, og at internasjonalt politisamarbeid fører til at også nordmenn må stå til ansvar for kriminalitet begått i andre land. God lokal etterforskning av det som i utgangspunktet «skjedde på internett» fører til stadighet til dommer i Norge, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos.

Les mer om

  1. Kripos
  2. Microsoft
  3. Google
  4. Overgrep
  5. Internett