Norge

Hva betyr fargekoden?

Du har kanskje stått foran radene med fargeprøver i butikken og klødd deg i hodet: For hva betyr egentlig alle disse bokstavene og tallene?

Dette er Jotuns fargeprøver og produsenten har gitt de mest populære fargene egne navn, men fargene har også sin egen NCS-kode. Hvis du forholder deg til koden, kan du være trygg på at du får riktig farge, uavhengig av produsent.
  • Fvn.no
  • Kari Byklum
Fargesirkelen gir oss en oversikt over de fire kulørte fargene som er plassert på hver sin kvartsirkel. Kvartsirklene er delt inn i 10 deler, og bildet gjør det enklere å få forståelse av fargekodene.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Mennesker med normalt fargesyn kan skjelne mellom svært mange farger. Avhengig av alder og hvor godt man har trent opp øyet, kan man se forskjell på mellom hundre tusener og flere millioner farger.

Men det er likevel seks farger som for øynene våre skiller seg ut som helt rene. Det er de ukulørte "fargene" svart og hvitt, og de fire kulørte fargene gul, rød, blå og grønn. Når malingsbransjen lager farger tar de gjerne utgangspunkt i det de kaller primære pigmentfarger, gult, rødt (magentarødt) og blått (cyanblå).

Med dem som grunnlag kan man få nesten alle andre farger, avhengig av blandingsforholdet med svart og hvitt.

Følg oss på Facebook

Systemet er norsk standard

Og farger er det mange av, og fargenyansene nesten uendelig mange. For å skille dem fra hverandre, tildeles de egne navn eller koder. I Norge forholder de fleste produsenter seg til NCS-systemet, som har vært norsk standard siden 1984.

Les også

Krevde 80.000 for knirk i parketten

— Det ligger mangfoldige års forskning bak dette systemet som opprinnelige er svensk. Systemet er egentlig beregnet på fagfolk, og består av 1950 ulike farger. Alle disse har en egen kode som forteller hva slags farge det er, sier markedssjef Øyvind Olsen i Natural Colour System (NCS).

NCS-systemet er bygget på hvordan vi mennesker ser farger. Man kan skille alle tenkelige farger fra hverandre og med NCS-systemet kan vi kodifisere fargene.

Forstå NCS-fargekodene

Skal du bygge hus eller pusse opp kan det være lurt å vite hvordan kodene skal tydes. Kanskje du ønsker lyse vegger som heller mer mot grått enn gult? Eller er opptatt av at gråfargen ikke har rosaskjær. Ut ifra kodene kan du lese deg til dette, og vi tar det fra begynnelsen.

Vi bruker koden NCS S 1050-Y90R som eksempel.

FS00045065.jpg

NCS betyr bare at man snakker det gjeldende NCS-språket.

S'en står for Second Edition. Når det står en S etter NCS vet man at fargen er en av 1950 standardiserte fargene i systemet. Hvis ikke det står en S bak NCS, er fargen ustandardisert.

Da har gjerne produsenten blandet sin egen farge. Den blir analysert og får sin egen NCS-kode, men uten S-en. Slike ustandardiserte farger finnes da bare som en resept hos den gitte produsenten, og velger man en slik farge, må man forholde seg til samme utsalgssted/produsent om man vil ha mer av samme farge.

Etter de tre eller fire bokstavene kommer en todelt kode. Den første angir nyansen i forholdet mellom kulørthet og mellom svart og hvitt. Nyansen 1050 betyr 10 prosent svart og 50 prosent kulørthet. De resterende 40 prosentene (som ikke kommer frem i tallet) er hvitt.

Det siste leddet forteller hva slags kulørtone vi snakker om. Y90R betyr at fargen består av 10 prosent gul (yellow.) og 90 prosent rød (red).

Klare farger

De fleste fargene er naturlig nok blandet, men noen er også helt rene, for eksempel ren grå. Den mangler kulørtone og betegnes bare med en nyanse, etterfulgt av N (nøytral). Gråskalaen spenner fra NCS S 0300 N, som er hvitt, til NCS S 9000-N som er svart. Jo høyere tall, jo mørkere farge.

Les også

Her er kopien og originalen

For at folk flest skal slippe å forholde seg til tall og bokstavkoder, har de ulike malingsprodusenter gitt de mest populære fargene navn, som fabrikk, chi, bomull, asurblå osv. Praktisk, hvis du forholder deg til samme produsent, hvis ikke kan det by på problemer.

— Hvis du bare kjenner navnet på en farge, er du som regel avhengig av å forholde deg til samme produsent hvis du trenger mer maling. En farge som for eksempel heter caffe latte hos en produsent, kan hete det samme, men ha en helt annen NCS-kode hos en annen produsent. Det er viktig å være klare over, så ikke man ender opp med feil farge, sier Øyvind Olsen.

Det finnes også andre fargesystemer på markedet. Pantone er et fargesystem for den grafiske bransjen, og tyske RAL henvender seg til lakkeringsindustrien. Men NCS er det mest utbredte her til lands.