Norge

De stoppet drapsmannen

Beredskapstroppen Delta brukte to minutter fra de gikk i land på Utøya til Anders Behring Breivik ble pågrepet.

 • Kristina Overn Dag Grundseth (foto)

Les også:

Det tok 47 minutter fra Oslo politidistrikt mottok bistandsanmodningen fra Nordre Buskerud til mannskapene fra Beredskapstroppen Delta gikk i land på Utøya.

Mange har ment at det er for lenge.

— For oss var det ikke mulig å komme oss til Utøya før. Vi må forholde oss til realitetene, og vi gjorde det som er menneskelig mulig. Samtidig har vi full forståelse for dem som føler at hvert minutt er ett minutt for mye. Det føler vi også. Man føler en maktesløshet over ikke å kunne gjøre noe før, sier politiinspektør Anders Snortheimsmoen, sjef for Beredskapstroppen.

- Har dere krav til responstid?

— Ja, det har vi. Og vi var svært godt innenfor på fredag, sier han.

Trent

Fredag ettermiddag var Delta var i fullt arbeid etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet da en ny melding tikket inn:

«Det er skyting på Utøya».

Fra én svært krevende situasjon i Oslo sentrum kastet mannskapene seg i bilene og forberedte seg på en annen og enda mer ekstrem. Dette har politiets spesialenhet for terrorbekjempelse, gisselredning og alvorlig kriminalitet trent på. De er drillet til å handle på autopilot når det utenkelige skjer. Drillet til å handle riktig når publikum trenger det som mest.

To minutter etter at Delta løp i land på Utøya, hadde de pågrepet en massemorder uten å løsne et eneste skudd.

Samtidig som de søkte etter gjerningsmannen, evakuerte de gislene på øya og drev førstehjelp.

Samme forståelse

— Noe av det viktigste vi gjør er å tolke situasjonen riktig, raskt. I en slik aksjon har alle samme forståelse av hva som må gjøres, sier Snortheimsmoen, som sammen med sin nestkommanderende Helge Mehus har gått med på å fortelle på generelt grunnlag om hva mannskapene gjør i en så ekstrem situasjon. En situasjon der mannskapene knapt visste noe annet enn at «her er det en mann som skyter».

Stressmestring

— Gjennom lang trening med gjentatt drilling opparbeider de seg en robusthet mot stress. De handler automatisk. Det er som når man knyter skoene: som regel gjør vi det helt automatisk, men hvis noen ber deg knyte lissene og sier de skal ta tiden, begynner du kanskje å tenke så mye at du gjør feil, sier Mehus.

- Så det er ingen rom for følelser knyttet til hva du opplever?

— Følelsene er der, men de er trent på å mestre og kontrollere dem. Her er erfaring avgjørende, det er viktig å kjenne seg selv så godt at du gjenkjenner stress og har metoder for å redusere det, sier Snortheimsmoen.

Han forklarer at det ikke er omfanget av den utførte handlingen som avgjør hvordan politiet reagerer, men gjerningsmannens reaksjon når han konfronteres. –Vår første prioritet er å redde liv, det gjelder også gjerningsmannens, sier han.

Snortheimsmoen er stolt av jobben mannskapene gjorde, til tross for tragiske omstendigheter. –Det ble gjort en kjempeinnsats, både fra våre tropper, lokalt politi, hjelpemannskaper og frivillige. Andre får vurdere om det var godt nok, men vi gjorde det vi var i stand til, sier han.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  - Vondt at muslimer fikk skylden

 3. Les også

  Politiet detonerte eksplosiver på Breiviks gård

Sjef Anders Snortheimsmoen (t.v.) og nestkommanderende Helge Mehus i Beredskapstroppen har gått med på å fortelle hva mannskapene gjør i en ekstrem situasjon. Foto: FOTO DAG W. GRUNDSETH

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Nødvendig med kritisk blikk på virkningene av 22. julikommisjonens analyser av politiet.

 4. NORGE
  Publisert:

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Beredskapssenteret skal trygge oss, ikke styrkene våre

 6. NORGE
  Publisert:

  Da drapssiktede Tom Hagen skulle pågripes, ble Norges beste terrorjegere tatt i bruk