Vil åpne for reiser mellom Norge og Danmark. Avtaler med andre land kan komme på plass om kort tid.

Regjeringen vil åpne for fritidsreiser til Danmark, men turister får ikke overnatte i København. Sverige er under vurdering. Finland har ingen planer om å endre sin grensekontroll foreløpig.

Nordmenn kan reise til Danmark på fritidsreiser fra 15. juni. Men grensene til Sverige og Finland er foreløpig stengt for slike reiser.

Norge og Danmark har inngått en felles avtale om å åpne for fritidsreiser fra 15. juni, men reisende må vente seg flere restriksjoner.

Åpningen blir omtalt som en forsiktig start på kontakt over grensen etter at begge land har hatt streng grensekontroll på grunn av koronapandemien.

Erna Solberg bekreftet nyheten på en pressekonferanse i Oslo klokken 14. Hun og regjeringen presenterte da nye oppdaterte reiseråd. Det hadde lenge vært ventet en avgjørelse om en eventuell åpning av grensen mot de nordiske landene i sommer.

Les også

Reiselivsnæring i full krise vil åpne grensene

Får ikke overnatte i København

– Turister i begge land må sette seg inn i nasjonale regler for reiser og smittevern. De er ikke nødvendigvis de samme i landene, sier Erna Solberg.

Danmark innfører flere restriksjoner, særlig for hovedstaden København og nærliggende Frederiksberg kommune. Der får turister ikke lov til å overnatte.

Ellers krever de at innreisende må ha reservert minst seks overnattinger i Danmark i et område som ligger utenfor København, ifølge Utenriksdepartementet.

Det betyr at overnatting på Danmarks-ferien må bestilles for en knapp uke for at ferien skal bli en realitet.

Statsminister Erna Solberg på fredagens pressekonferanse.

Den danske regjeringen vil også på stikkprøvebasis oppfordre innreisende til å ta en koronatest. I tillegg vil de ha mobile testestasjoner på steder der det er mange turister.

Kan bli regionale reiseråd for deler av land

Norge har ikke de samme retningslinjene for dansker. Men også i Norge kan det komme reiseråd for spesielle regioner, for eksempel ved nye smitteutbrudd.

– Vi kan risikerer at en region vi nå mener har et lavt smittetrykk, får et høyere smittetrykk, og da kan man likevel ikke reise dit heller, og vi kan ikke motta personer fra disse regionene. Vi skal fastsette kriterier for dette, sa Solberg, som omtaler åpningen som gledelig for både folk og næringslivet.

Samtidig holdt den danske statsministeren Mette Fredriksen en tilsvarende pressekonferanse i København. Der kunngjorde hun at Danmark åpner grensen for reisende til og fra Tyskland og Island, i tillegg til Norge.

Les også

Regjeringen åpner for arbeidsreiser i hele Norden fra 1. juni

Solberg: – Åpne for at nordmenn kan kjøre til Danmark

Fjord Line, DFDS og Color Line satser på å ha danskefergene tilbake for fullt innen kort tid etter at fritidsreiser til Danmark tillates fra 15. juni.

– Vi er kjempeglad for at regjeringene har inngått denne bilaterale avtalen. Når smittesituasjonen er så lik i Danmark og Norge, mener vi at det var en helt riktig beslutning, sier konsernsjef Rickard Ternblom til NTB.

Color Lines passasjerferge Superspeed 1 går vanligvis i rute mellom Kristiansand og Hirtshals i Danmark.

Det er foreløpig uklart om åpningen mot Danmark kun vil gjelde for reisende med ferger og fly.

– Vi er åpne for at nordmenn kan kjøre med bil gjennom Sverige til og fra Danmark, sa hun.

Men håndtering av praksis rundt dette vil være opp til både Sverige og Norge.

– Vi skal nå snakke med Island, Sverige og Finland om en videre åpning, sier Solberg uten å si noe om når slike avtaler kan komme på plass.

På et spørsmål fra en journalist, svarte hun at flere slike avtaler kan være på plass innen 15. juni.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen hadde også pressekonferanse om innreiseregler fredag ettermiddag.

Ingen åpning mot Sverige eller Finland

Det er lite trolig at grensen mot Sverige eller Finland vil bli åpnet med det første.

En kilde opplyser til Aftenposten at regjeringen har lagt vekt på å samarbeide om åpning med land som har tilsvarende smittesituasjon som Norge. Det har Finland, men ikke Sverige.

Innenriksministeriet ikke vil komme med noen felles beslutning sammen med Norge og Danmark fredag. Det får Aftenposten opplyst fra en journalist i finske YLE.

I Finland gjelder de nåværende reiserådene frem til 14. juni.

Nordmenn som vil reise til Finland vil dermed fortsatt bli pålagt karantene i landet, før de kan bevege seg fritt.