Norge

Politiets båt fikk motorstopp på vei til Utøya

Politiet tapte rundt ti minutter på at båten som fraktet de tungt bevæpnede Delta-styrkene til Utøya, fikk motorstopp, skriver Dagbladet.

Foto: Teigen, Trond Reidar

Les også

Alt om tragedien

– Jeg kan bekrefte at vi hadde en motorstopp, men vi fikk fort tak i nye båter, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt.

Hun sier at hun har full forståelse for at ungdommene som fortvilt gjemte seg fra gjerningsmannen og deres pårørende kan ha følt at det gikk for lang tid før politiet var på plass.

– Hvert minutt når du gjemmer deg på en øy og er redd for å bli skutt, oppleves som et år. Jeg har også lyst til å si at dette er forferdelig. Det er 11. september for Norge, sier Hammer.

Politimesteren rykket selv ut til Utøya da hun hørte om meldingene som kom inn om skyting. Hun sier at politiet tok meldingene på alvor med en gang. Hammer bekrefter at det var flere som ikke kom igjennom til politiet på telefon.

– Når slike hendelser skjer, og vi har med et så stort antall mennesker å gjøre, og deres pårørende også begynner å ringe inn, så er det helt umulig for en operasjonssentral som vår å besvare alle telefonene, sier hun.

Hun sier at det viktigste for politiet var å handle ut fra meldingene.

– Det å sette i gang en slik operasjon krever at vi får kalt inn rett mannskap, de skal utstyres, de skal bevæpnes, de skal kjøres til stedet og så over i båt. Alt dette skjedde i løpet av en time, sier politimesteren.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politidirektøren fem år etter: – Jeg tenker på 22. juli hver dag

 2. NORGE
  Publisert:

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Meldingene fra Utøya: «Ikke ring meg. Dere er verdens beste foreldre»

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Meldingene fra Utøya

 5. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 6. NORGE
  Publisert:

  Noen politipatruljer i Oslo er fortsatt bevæpnet hver dag. Men politiet mener ordningen ikke er permanent.