Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian

Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian-eier Norwegian Finans Holding. Prisen er drøyt 2,2 milliarder kroner.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kjøper er Cidron Xingu Limited, som er indirekte kontrollert av Nordic Capital Fund og Sampo, heter det i en børsmelding.

Aksjene prises til 68 kroner per stykk, noe som er 15,4 prosent høyere enn sluttkursen på Oslo Børs 16. august.

– Salget av NOFI (Norwegian Finans Holding, red.anm.) er en del av Norwegians strategi for å styrke kjernevirksomheten innen luftfart og å fokusere på overgangen fra vekst til lønnsomhet, uttaler Geir Karlsen, konstituert konsernsjef i Norwegian Air Shuttle i børsmeldingen.

Han legger til at samarbeidet mellom flyselskapet og banken vil fortsette selv om flyselskapet ikke eier aksjer i NOFI.

Sluttføres senere i august

Drøyt 18,5 millioner av aksjene – noe som utgjør rundt 10 prosent av totalen – er solgt gjennom en avtale som ventes fullført 26. august. De resterende 7,5 prosentene vil skifte eier når tilsynsmyndighetene har gitt sitt godkjenning.

– Vi ser frem til å bli engasjerte aksjonærer og støtte selskapet til å bli en ledende paneuropeisk finansinstitusjon, sammen med Norwegian Air Shuttle og deres kundelojalitetsprogram Norwegian Reward, sier Christian Frick, partner og sjef for finansielle tjenester i Nordic Capital Advisor i en pressemelding.

Aksjene steg

Etter at Norwegian solgte Bank Norwegian-aksjene steg aksjene i flyselskapet med 11 prosent fra start på Oslo Børs.

Bank Norwegian, notert som Norwegian Finans, er samtidig opp 14,7 prosent.

Norwegian Bank ble etablert i 2007 og har 1,6 millioner kunder og 84 ansatte, ifølge E24.

Ny retning

I juli gikk mangeårig konsernsjef Bjørn Kjos av, og finansdirektør Geir Karlsen tok over midlertidig. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier til DN at salget viser forskjellen på den tidligere og den nåværende Norwegian-sjefen.

– Geir Karlsen har en annen filosofi enn Bjørn Kjos. Han er tallknuseren og vil sørge for at man ikke kommer i en likvidetskvis. Det gjorde selskapet i forkant av emisjonen, og det vet jeg at Karlsen ikke satte pris på. Jeg tror han forbereder seg slik at selskapet ikke kommer i samme situasjon som da, sier Elnæs til avisen.

Han mener at salget viser at Karlsen vil sørge for at selskapet ikke kommer i en likviditetsskvis.

Både DNB Markets og Pareto ser positivt på aksjesalget. DNB Markets har et kursmål på 60 kroner per aksje, mens Pareto har et kursmål på 75 kroner per aksje.

– Noe de måtte gjøre

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities sier til E24 at Norwegian var kommet til et punkt der salget av Norwegian bankaksjene «var noe de bare måtte gjøre».

– Dette gjør det lettere å selge flyselskapet, fordi det i realiteten ikke er så mange som ville kjøpt et flyselskap med forbruksbank på kjøpet, sier Molnes.

Samtidig mener han at salget av aksjene ikke løser hovedproblemet for flyselskapet, som er manglende lønnsomhet.

Les også

Norwegian legger ned alle USA-ruter med Boeing 737 Max

Banksjef: Viktig at samarbeidet fortsetter

Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk sier til E24 at de ser frem til å bli kjent med nye eiere, men at det er viktig å bevare samarbeidet med flyselskapet.

– Det viktigste er at vi fortsetter det kommersielle samarbeidet og «Reward-programmet» med Norwegian Air, sier Wollebekk.

Hun sier også at eierskiftet ikke endrer bankens strategi og utsikter.

– Det at de har kjøpt en andel må jo bety at de ser at vi har en spennende strategi, sier Wollebekk til E24.