Norge

- Han vet hva han har gjort

Unni Espeland Marcussen er fornøyd med at Anders Behring Breivik nå må ta ansvar for det han har gjort og får fengselsstraff. Hennes datter Andrine ble skutt på Utøya, trolig som den aller siste.

 • Astrid Hexeberg

Anders Behring Breivik dømmes til forvaring i 21 år med en minstetid på 10 år, kunngjorde dommeren Wenche Arntzen klokken 10:03 fredag formiddag.

— Jeg er veldig fornøyd med dommen. Jeg kjenner at dette var rettferdig, at han ble dømt tilregnelig. Nå må han ta ansvar for det han har gjort og sone en fengselsstraff. Han skal ikke bli tatt hånd om.

Det sier Unni Espeland Marcussen (51), som mistet datteren Andrine (16) på Utøya. Hun fulgte rettssaken mot Behring Breivik tett, og også fredag satt hun i rettssal 250 da drapsmannen smilende fikk sin dom.

— Mannen er gal

— For meg er det viktigste at han må ta et ansvar og aldri slipper ut igjen, sier hun.

— Jeg har visst hele tiden at, ja, mannen er gal, men han vet hva han har gjort.

Dommen var enstemmig og fastslår at Anders Behring Breivik var tilregnelig da han 22. juli i fjor sprengte en bombe i regjeringskvartalet som drepte åtte mennesker, for deretter å ta livet av 69 mennesker, i hovedsak ungdom, som var på AUFs sommerleir på Utøya.

— Ser du noen ulemper med denne dommen?

— Når de årene har gått, må det tas en vurdering om han kan slippes ut i samfunnet, men det er lenge til. Hadde han blitt dømt til utilregnelig, hadde det blitt en vurdering hvert tredje år, og det slipper vi. Så det er mest fordeler.

Spent på vilkårene

Men hun er likevel spent på de vilkårene som følger med dommen.

— Det går jo ut på dette med om han får lov til å være på internett, denne kommunikasjonsbiten. Jeg har ikke noe ønske om at han skal få spre budskapet sitt rundt omkring.

Debatter, diskusjoner og spekulasjoner om hvorvidt Anders Behring Breivik er tilregnelig og hva slags straff han burde få, er nå over.

— Blir det ingen anke, betyr det også at det blir ro rundt denne saken. Det at vi får ro, gjør at vi kan bearbeide sorgen vår på en grundig måte uten å bli forstyrret av alt det utenforliggende.

Ønsker seg en normal hverdag

De siste dagene har vært fylt av spenning og et ønske om at gjerningsmannen aldri skal komme ut av fengsel igjen. Nå skifter fokuset fra gjerningsmannen og rettssaken, mot hverdagen.

— I morgen skal vi ha styremøte i støttegruppen, så da går hele lørdagen - og mandag skal jeg på jobb. Jeg skal prøve å få normalisert hverdagen så mye som mulig, sier Unni Espeland Marcussen.

 1. Les også

  - 21 år for 77 menneskeliv? Har verden blitt sinnssyk?

 2. Les også

  Ingen stor overraskelse

For meg er det viktigste at han må ta et ansvar og aldri slipper ut igjen, sier Unni Espeland Marcussen. Hun mistet datteren Andrine på Utøya. Foto: ASTRID HEXEBERG

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Protestene mot 22. juli-filmen vokser. Dette vet vi om filmen så langt.

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

 3. NORGE

  Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

 4. A-MAGASINET

  Forsvarer Unni Fries: – Philip Manshaus skal selvfølgelig få snakke om sin ideologi og sitt tankegods

 5. KOMMENTAR

  Dommen ble som ventet. Det kunne ikke bli noe annet enn 21 års forvaring for Philip Manshaus.

 6. DEBATT

  Hvem tør snakke om terror og psyke etter 22. juli?