Trodde de solgte ramsløk, solgte egentlig giftig plante

Før de blomstrer kan ramsløk og liljekonvall minne om hverandre. Å bruke feil plante i matlaging kan føre til forgiftning og sykehusopphold, understreker Giftinformasjonen.

Når de blomstrer, er ramsløk (t.v.) og liljekonvall (t.h.) relativt enkle å se forskjell på. Men når det bare er grønne blader, kan det være verre.
  • Christian Sørgjerd

I flere uker har Rød planteskole og hagesenter i Fredrikstad, som er tilknyttet Hageland-kjeden, solgt det de trodde var ramsløk. Nå har det vist seg at de egentlig solgte liljekonvall.

Det er hagesenteret som selv opplyser om dette på Facebook lørdag. «Kjære alle våre kunder, nå trenger vi hjelp», skriver de.

De har dyrket plantene ved egen planteskole, forklarer Steinar Johansen ved senteret til Fredriksstad Blad.

– Da de ble plantet, har det rett og slett skjedd en glipp, og liljekonvall er blitt plantet sammen med ramsløk og blitt merket som ramsløk. De to plantene er lette å forveksle, for de har veldig like blader, forteller han til avisen.

I en oppdatering på Facebook søndag skriver hagesenteret at det dreier seg om fem solgte planter totalt, hvorav to ble solgt så sent som lørdag, og at de blant annet går gjennom egne videopptak for å prøve å identifisere kundene.

Les også

LES OGSÅ: Klippe plen på søndager? Ikke lov.

Slik ser du forskjell

Ramsløk er en spiselig løkplante som vokser vilt mange steder i Norge. Den får små, hvite blomster.

Liljekonvall er derimot giftig. Den har blader som ligner på ramsløkens, bare bredere. Den får små, hvite «klokker» når den blomstrer, og den får bær.

Den enkleste måten å skille de to plantene, er ved lukten. Ramsløk har en kraftig løklukt, som ikke er til å ta feil av. Hvis man gnir på bladene eller knekker dem, trer lukten enda tydeligere frem. Liljekonvallen smaker dessuten vondt, om man skulle være så uheldig å smake på den.

Ramsløkbladene sitter dessuten ett og ett på hver sin stilk, og stilken blir ofte hvit nedover. Liljekonvallen har to blader i hver stilk.

Les også

LES OGSÅ: – Planlegger du litt, kan du ha spiselige ting i hagen året rundt

Kan gi forgiftning og sykehusopphold

Ifølge det statlige organet Giftinformasjonen er det ikke farlig om man har spist en liten bit liljekonvall. Men man kan få «vondt i magen, bli kvalm, kaste opp og/eller få diaré». Hvis et barn har spist flere enn fem bær/blomster fra liljekonvall, bør man kontakte Giftinformasjonen, det samme er tilfellet hvis barnet har spist et blad.

Overfor Aftenposten understreker seniorrådgiver Barbro Johanne Spillum ved Giftinformasjonen at hvis man forveksler ramsløk og liljekonvall i matlaging, så har det potensielt svært farlige konsekvenser, fordi mengende man da kan få i seg er stor.

«Liljekonvall er en giftig plante og virker på hjertet. Små mengder tilsvarende en liten smakebit av planten vil ikke gi forgiftning, fordi mengden giftstoff da blir for liten. Hvis noen bruker liljekonvall i stedet for ramsløk i matlaging, er det fare for alvorlig forgiftning», skriver hun i en epost.

Hun anbefaler at alle som vil bruke ramsløk i matlaging, har nok kunnskap om kjennetegnene til å bestemme planten med 100 prosent sikkerhet.

«Personer som er redde for eller i tvil om de har fått i seg liljekonvall i stedet for ramsløk, kan kontakte Giftinformasjonen», skriver hun videre.

Les også

LES OGSÅ: Slik lager du en allergivennlig hage

Tror det skal gå bra

Hagesenteret oppfordrer på Facebook til å dele opplysningene videre, «så minst mulig skade skjer».

Overfor Fredriksstad Blad understreker de at kunder som er usikre, bare kan komme innom med plantene.

– Når man planter ramsløk, bør de få stå og gro ett til to år før de høstes. Dette for at planten skal få satt seg og spredt seg litt. Plantene vi har, er store og fine, men jeg tror ikke noen har rukket å bruke dem i salaten ennå, sier Johansen til avisen.