Norge

Hva er egentlig Frode Berg verdt for Russland? Slik kan han bli en fri mann om kort tid.

Flere russiske spioner er dømt de siste månedene. De kan bli potensielle byttemidler for Frode Berg. Men Norge har også flere andre måter å få Berg hjem på når dommen har falt.

Frode Berg i domstolen i Moskva 13. mars 2018. Etter ett år og fire måneder isolert i FSB-fengselet i Moskva anklaget for spionasje, starter i dag rettssaken.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Journalist

– Det er elefanten i rommet, som ingen snakker om. Men det er en stor elefant, sier Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes.

– Ingen har sagt det åpent, men jeg er helt sikker på at det allerede har vært samtaler for å forsøke å finne en løsning. Noe annet ville være sensasjonelt.

Tirsdag kl. 14 føres Frode Berg inn i domstolen i Moskva og settes i et bur foran dommeren.

Utfallet er gitt: Berg dømmes om tre-fire uker for spionasje.

Det store spørsmålet er derimot hva slags avtale Norge og Russland har gjort på kammerset for å få Berg raskest mulig hjem når dommen har falt.

Bildet viser den tidligere estiske majoren Deniss Metsava og hans far Pjort Volin. De er to av flere russere som er dømt for spionasje i NATO-land.

Løsning A: Utlevert mot russisk spion?

I en rekke tidligere spionsaker er saken blitt løst ved å gjennomføre et bytte mot en russisk spion som allerede sitter fengslet i Vesten.

Det krever imidlertid at Norge har noen allierte som har en russisk spion de vil bli kvitt.

 1. Et ferskt alternativ er den tidligere estiske majoren Deniss Metsava (38) og hans far Pjotr Volin. De ble i mars dømt til fengsel for å ha spionert for Russland mot Estland.
 2. En annen spionfengselet russer er Maria Butina i USA. Dommen mot henne faller 26. april, omtrent på samme tid som rettssaken mot Berg er over. Amerikanske påtalemyndigheter ba i forrige uke en føderal dommer om at Butina blir sendt hjem til Russland straks dommen har falt.
 3. Flere russere sitter fengslet for spionasje i Ukraina og Georgia. Disse landene er ikke NATO-allierte, men Norge har allerede et tett samarbeid med begge landene.
Dette bildet av Maria Butina er tatt etter hun ble arrestert i den største spionsaken i USA i fjor.

Et argument mot en slik løsning er at både Estland og USA har egne statsborgere som trenger hjelp, for eksempel amerikaneren Paul Whelan som ble arrestert da han besøkt Russland for å feire bryllup.

Alternativ B: Hestehandel og benådning?

Det andre hovedalternativet er en benåding på grunn av alder og helsemessige årsaker.

Da vil Frode Berg bli sluppet fri som en del av en diplomatisk, uformell avtale gjort på kammerset mellom Norge og Russland, mener de fleste Russland-kjennere Aftenposten har vært i kontakt med.

Også fra russisk side kan det være av interesse å få Berg hjem.

 • Når Berg slippes fri, vil han selv for første gang kunne fortelle fritt om det som allerede betegnes som en av de største skandalene i norsk etterretningshistorie. Det vil passe russisk sikkerhetstjeneste FSB helt utmerket.
 • Saken har også skremt en del i Norge fra å drive butikk med russerne eller reise til Russland som turister.

Aftenposten fortalte i februar at Erna Solberg vil møte president Vladimir Putin i St. Petersburg i neste uke.

Dersom Putin blir invitert til frigjøringsjubileet i oktober, vil det også være noe som passer Kreml veldig godt.

– Det er slitsomt nå. Særlig mentalt, sa Frode Berg i Lefortovo-domstolen i Moskva mandag 1. oktober 2018. I dag begynner rettssaken mot ham.

Har gjort alt for å bli dømt raskest mulig

Siden januar i fjor har Frode Berg og hans advokater gjort alt for å få rettssaken opp så fort som mulig.

 • For å komme FSB i møte og gi en slags tilståelse, innrømmet Berg raskt at han var kurer og ble sendt på oppdrag til Moskva av en norsk etterretningsoffiser.
 • Berg og hans advokater har også bedt om bli avhørt flere ganger. FSB har i lange perioder ikke engang brydd seg om å avhøre ham.

– Siden det er så lite sannsynlig at han blir frikjent, har vi ønsket å få en rettssak så fort som mulig. De kan ikke sende ham hjem før det har skjedd, sier Risnes.

– Hvor mye er egentlig Frode Berg verdt i en hestehandel på kammerset?

– For en som kjemper for Frode Berg, så synes jeg han er verdt mye. Vi snakker om et menneske som er blitt et gissel i et internasjonalt spill mellom stater. Da synes jeg statene, og i første rekke Norge, bør strekke seg langt for å få ham hjem.

– Frode Berg har vært isolert 1 år og fire måneder, 23 timer i døgnet, i en liten celle i Lefortovo-fengselet. Hvordan vurdere dere hans helsestilstand i dag?

– Frode Berg har en helt spesielt evne å holde motet opp. Selv synes jeg det nesten er utrolig at han klarer å være så motivert. Han virker i veldig bra form.

Les mer om

 1. Spioner
 2. Berg
 3. Etterretning
 4. Moskva