Norge

Bør du velge varmepumpe eller peis?

Tips til frossenpinner som trenger varme i hjemmet.

Hva varmer opp ditt hjem best - peis, vedovn eller varmepumpe? Foto: Anders Knudsen/NTB Scanpix

  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

Vurderer du å kjøpe peis, ovn eller varmepumpe for å øke varmegradene i hjemmet? Vi har sjekket med ekspertene hva som passer best i forskjellige boliger.

Tor Helge Dokka, seniorforsker i SINTEF Byggforsk, forteller at valget blant annet avhenger av hvor i landet du bor.

— Luft til luft-pumper får ofte problemer i kulda, de yter dårligere i perioder som nå når det er veldig kaldt flere steder i landet, fordi uteluften er så kald. Det blir en mismatch mellom det de greier å levere, og det behovet bygget har, sier Dokka.

Her passer varmepumpe best

Luft til luft-varmepumper er rimeligere enn bergvarmepumper som tar varmen fra grunnen, altså fjell eller jord. Bergvarmepumpa vil yte godt i både varme og kalde strøk av landet, men har en helt annen investeringskostnad enn luft til luft-varmepumpa.

En varmepumpe henter varme fra uteluft, fjell, jord eller vann. En luft til luft-varmepumpe flytter denne varmen fra en utedel til en innedel, som i neste omgang sprer varmen i boligen.

Varmepumpen vil vanligvis produsere flere watt varme enn mengden watt som brukes til å drive systemet. Dermed har eieren hentet «gratis» varme.

I for eksempel Røros og Tynset som har hatt over 30 kuldegrader i lengre perioder vil en luft til luft-varmepumpe fungere dårlig, forklarer Dokka. Han påpeker allikevel at de nye luft til luft-pumpene er bedre enn de gamle, men at selv de beste kun leverer ned til cirka 25 minusgrader.

Tor Helge Dokka forteller at valget varmekilde avhenger av hvor i landet du bor. Foto: SINTEF Byggforsk

— Fra minus ti og nedover vil de fleste fungere relativt dårlig, sier Dokka.

-Ved kysten, for eksempel i Stavanger og Bergen har man mildere vær, og der passer en luft til luft-varmepumpe mye bedre. Det er mye bedre match mellom varmebehov og produksjon av varme fra pumpa.

Les også

Har du downlights på badet? Les dette!

— Vedfyring særlig aktuelt i kalde områder

— Vedfyring er særlig aktuelt der det er veldig kaldt. En vedovnløsning i kuldeperioder er en god løsning, men det kan være vanskelig å kontrollere varmen. I for eksempel Stavanger og Bergen har man mye mindre behov for så mye varme, og man må ofte lufte ut noe av varmen fra vedovnen. I Røros og Tynset derimot er det normalt ikke noe problem, sier Dokka.

— Peis er på mange måter en koseinstallasjon, som i de fleste hjem dekker veldig lite av varmebehovet. En åpen peis, som er i eksisterende mange bygg, vil ha veldig lav virkningsgrad og bruker derfor mye ved.

Peisovner, vedovner og peiser med innsats vil ha større virkningsgrad og kontrollerer varmen mye bedre enn en åpen peis som tar mye luft og oksygen fra rommet, som må erstattes av kald uteluft, forklarer Dokka. Pelletskaminer har en enda mer kontrollert forbrenning, og kan være en god løsning for mange.

Forskjell på liten og stor bolig

— Det er jo også forskjell på stor og liten bolig, en mindre leilighet har naturligvis et mye mindre varmebehov, og en vedovn vil ofte avgi for mye varme, sier Dokka.

— Det er en psykologisk bit i dette også, det er få som sitter og ser på varmepumpa, men å sitte foran en vedovn med åpen flamme er noe mange ønsker.

Les også

Dette er el-kontrollørenes skrekkbilder

Hva gir best inneklima?

Hvilken varmeløsning gir best inneklima?

Kai Gustavsen, yrkeshygieniker og seniorrådgiver i Astma— og allergiforbundet, mener både peis og varmepumpe har sine fordeler.

— Hvis du bor landlig med ren luft utenfor kan en peis eller en god vedovn fungere bra for inneklimaet, men det er viktig å ha gode rutiner for rengjøring. Hver høst bør varmekildene rengjøres utvendig med støvsuger som har Hepafilter, sier Gustavsen.

— Ventiler i yttervegg og over vinduer bør rengjøres for pollen, støv, døde innsekter og annet hver høst før fyringssesongen starter. Ventiler i yttervegg og over vinduene rengjøres effektivt med støvsuger. Er du så heldig at ventilene i yttervegg har filter, bør disse skiftes, sier Gustavsen.

Kai Gustavsen mener at både peis og varmepumpe har sine fordeler. Foto: Naaf

— Ikke ha for mye ved i stua

En god vedovn som ikke har støvbrenning er bra, for den bidrar til å skifte ut lufta inne når fyring pågår. I eldre hus er det viktig at man har filtre som stopper pollen, og hvis man har rutiner på å rengjøre filtrene får man god inneluft, forklarer Gustavsen.

— Skal man ha peisovn eller tradisjonell vedovn kan det være lurt å vektlegge rengjøring utvendig, og overflatetemperatur. Det er utrolig viktig at man stiller noen tekniske spørsmål når man kjøper, ofte vektlegges kun design, sånn at man får en ovn som er enkel og grei å fyre med, men som ikke tilfører innemiljøet sot eller aske, sier Gustavsen.

Han anbefaler å ikke fylle rommet der peisen står med ved. I ved som har ligget lagret ute eller i kjelleren, kan det ofte være muggsopp og han forteller at ikke bare folk med lunge- og luftveissykdommer opplever ubehag hvis de oppbevarer fuktig eller muggen ved inne.

Et inneklimatips kan være å ikke ta mer ved inn i stua enn det du trenger for dagens fyring.

Les også

- Én av tre nordmenn har røykvarsleren i feil rom

— Kan være en støykilde

Varmepumper kan noen ganger ha en begrenset «støvsaneringseffekt», men det krever at boligeier har gode rutiner for filterbytte.

— Du må engasjere deg litt for at det skal fungere optimalt, det er mange som glemmer å pleie og sjekke filteret, sier Gustavsen.

— Varmepumper er for å spare ren energi, man får ikke noe frisk luft igjen, det er et energitiltak.

En ulempe med varmepumpa er at den kan være en støykilde, og Gustavsen anbefaler folk å plassere pumpa i sokkeletasjen sånn at lufta går opp via trappesjakten.

— Ikke bare stol på installatøren - vurder løsninger selv først. Uansett om du velger peisovn, vedovn eller varmepumpe bør du vurdere kvaliteten og etterspørre dokumentasjonen, sier Gustavsen.

Les også

Heksesot spres over hele landet

De beste varmepumpene

Jogrim Aabakken, produkttestansvarlig i Forbrukerrådet, mener at en luft til luft-varmepumpe vil være en god investering for veldig mange.

— Det er selvsagt umulig å gi et svar som gjelder alle husstander. Har man for eksempel tilgang til gratis ved, vil det nok lønne seg å satse på en moderne og rentbrennende vedovn. Og bor man i en liten leilighet med sentralfyring, er selvsagt en varmepumpe ikke aktuelt. Men for veldig mange norske husstander, som i dag baserer seg på elektrisk oppvarming, vil investering i en god luft til luft-varmepumpe være god økonomi. Sammenlignet med vedfyring, innebærer jo en varmpeumpe veldig mye mindre arbeid for eieren, samtidig som varmepumpen åpner for langt mer presis temperaturstyring, sier Aabakken.

Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet forteller at man bør velge varmepumper fra kjente merker. Foto: CF-Wesenberg

Analyser fra Forbrukerrådet viser seg at det lønner seg å velge kjente merker hvis du skal kjøpe varmepumpe.

Av pumpene Forbrukerrådet har testet skiller to pumper seg spesielt positivt ut:

— Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (MUZ-FH35VEHZ/MSZ-FH35VE)

— IVT Nordic Inverter 12 KHR-N

Lurer du på hvilken pumpe som passer best til din bolig? Les her.