«Du taler djevelens sak»

Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet, går til angrep på Tina Shagufta Kornmo som mener det bør bli nasjonal politikk å gjøre bønnerom uønsket i skolen.

Basim Ghozlan er uenig med Tina Shagufta Kornmo i at bønnerom kan føre til press. På Facebook bruker han sterke ord mot henne.

På sin Facebook-side, som er åpen for offentligheten, bruker Ghozlan sterke ord mot Tina Shagufta Kornmo, etter at hun uttalte seg i Dagsavisen i bønnerom-saken. «Du taler ikke muslimenes sak og kan ikke kalle deg for muslim engang. Du taler bare djevelens sak.», skrev Ghozlan på Facebook.

Kornmo jobber i nettverket LIM, som står for likestilling, integrering og mangfold. Fredag uttalte hun at det bør bli nasjonal politikk å gjøre bønnerom uønsket i skolen.

— Det er et paradoks om vi, etter å ha jobbet 20-30 år for å få kristendommen ut av klasserommet, skulle begynne å lage spesialordninger for religiøse grupper. Miljøene som forventer stille- eller bønnerom, er de samme som har et sterkt press innad. Det kan gjøre det ekstra vanskelig for barn i disse miljøene å velge annerledes enn det ledere i disse gruppene forventer, sa Kornmo til Dagsavisen fredag.

- Provosert

Uttalelsen hennes provoserte Ghozlan. Han sier til Aftenposten at press kan oppstå i alle grupperinger, men mener bønnerom i seg selv ikke vil føre til et press.

Les også

Sa nei til bønnerom til muslimer, men kristne får be i biblioteket

— Jeg er enig i at press innad i en gruppe ikke er noe bra, men jeg kan ikke forstå at et bønnerom kan føre til press. Jeg mener det er sivilisert å tilby et bønnerom i stedet for at elevene skal gå på gaten, i kjelleren eller andre steder for å gjøre det, sier Ghozlan. - Er det nødvendig å bruke så sterke ord som du gjør på Facebook-siden din?

- Det kan være sterkt ja, men provokasjonen var også stor. Det som provoserer meg er at en jeg mener er antimuslim, markedsfører seg som muslim, og jobber mot muslimenes interesser. Det hadde vært annerledes dersom dette hadde kommet fra Frp, sier Ghozlan til Aftenposten.

Personangrep

Tina Shagufta Kornmo er overrasket over Ghozlans personangrep mot henne.

- Jeg synes det er overraskende. Kommentaren er et personangrep, og det kan jeg ikke ta seriøst. Når man er i en offentlig debatt, må man kunne forvente at folk er rasjonelle, at de bruker en retorikk som er fornuftig, og at de har fokus på sak, ikke person, sier Kornmo til Aftenposten, og legger til:

— Jeg har ikke hevdet at jeg representerer alle muslimer. Jeg er muslim, jeg har en mening i en offentlig debatt, og det mener jeg at jeg er berettiget til som borger av Norge, sier Kornmo.

Varslet forbud

Siste ukes debatt om muslimske elever skal få tilgang til bønnerom, startet da det ble kjent at Hellerud videregående skole ønsket å opprette et bønnerom.

Les også

«Det skader ingen å ha et rom tilgjengelig for dem som vil be»

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) i Oslo varslet torsdag et generelt forbud mot at Oslo-skolen kan opprette rom som skal brukes til bønn og religionsutøvelse, etter at Frp-nestor Carl I. Hagen truet med å vrake budsjettforhandlingene med byrådet i Oslo.

— Lite gjennomtenkt av Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) kritiserte torsdag Oslo-byrådet for å blande seg inn i rektorenes ansvarsområde.

Nå blir Halvorsen kritisert av Arbeidserpartiets Libe Rieber-Mohn, som mener Kristin Halvorsen har en prinsippløs holdning til bønnerom i skolen, som kan føre til økte forskjeller blant norske elever, skriver VG.

— Det virker lite gjennomtenkt av Kristin Halvorsen å si at det er rektorene som skal sitte med ansvaret for å avgjøre om det skal være bønnerom på skolene eller ikke, sier Rieber-Mohn, som er varaordfører og gruppeleder for Oslo Arbeiderparti, til VG.

Les også

Skolebyråden i Oslo stoppet bønnerom

Tina Shagufta Kornmo.