Norge

Foreldre til Utøya-offer: NRK ville gjøre intervjuopptak under skytingen

Mens skuddene Anders Behring Breivik avfyrte hørtes i bakgrunnen på Utøya fikk Hanne Kristine Fridtun telefon fra NRK. Da intervjuet med henne ble publisert, var hun drept. Nå klages NRK inn for PFU av de etterlatte.

Hanne Kristine Fridtun (20) var leder i Sogn og Fjordane AUF, og ble oppringt av NRK på Utøya. Foto: Privat

  • Vibeke Buan

Fridtun (20) var leder for AUF i Sogn og Fjordane. Telefonloggen hennes viser at hun ble ringt opp av NRK klokken 18. Foreldrene sier de da ikke turte å ringe datteren fordi de var redd det kunne sette henne i fare, skriver VG Nett.

NRK publiserte en nyhetssak på sine nettsider klokken 18.41. Her sier Fridtun at hun ikke kan snakke høyt, og at hun må hviske. Hun forteller at hun har gjemt seg i vannkanten sammen med 20 andre personer, og at de har hørt skyting i bakgrunnen.

NRKs reporter skriver at tre skudd hørtes under telefonsamtalen med Fridtun.

Klage til PFU

Foreldrene til Hanne Kristine Fridtun reagerer på NRKs fremgangsmåte, og har nå klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg.

De mener NRK burde ha forstått at datteren var i fare. I tillegg anklager de NRK for å prøvd å få datteren med på intervjuopptak fra studio, noe hun skal ha avslått.

Les også

Politiet har ikke fått avhøre Behring Breivik på to uker

Foreldrene bygger dette på informasjon de hevder å ha fått fra et politiavhør av NRKs reporter, skriver VG Nett.

Foreldrene anklager også NRK for å ha publisert intervjuet med Hanne Kristine Fridtun klokken 18.41. Da var Anders Behring Breivik pågrepet, og foreldrene mener NRK burde ha forstått at det da kunne være en mulighet for at Hanne Kristine ikke lenger var i live.

Foreldrene er også kritiske til at NRK ringte dem og ordføreren og sa at datteren var i live.

NRK-sjef: Angrer på samtalen

– Sett i ettertid når jeg vet hva slags situasjon Hanne Kristine var oppe i, er det åpenbart at vi aldri hadde tatt den telefonen. Den kan ha spilt en negativ rolle for henne, sier distriktssjef i NRK Sogn og Fjordane, Rolf Sanne-Gundersen, til Aftenposten.no.

– Da vi ringte visste vi ikke hva slags situasjon det var på Utøya. Det var før det var kjent at det var skyting på Utøya. Vi fikk tips om det på Twitter, og ringte Hanne Kristine fordi hun var leder i Sogn og Fjordane AUF og vi visste at hun var på øya. I ettertid angrer jeg på telefonen, fortsetter han.

Han avviser imidlertid at de prøvde å få et intervjuopptak med Hanne Kristine Fridtun, og at NRK-journalisten ringte Fridtun så sent som klokken 18.

— Vi hadde ikke intensjon om å intervjue henne slik sitausjonen var, med skudd i bakgrunnen. Når det gjelder telefonloggen til Fridtun, så har ikke jeg sett den, sier Sanne-Gundersen. Han har ikke noen forklaring på hvorfor loggen viser en innkommende samtale fra NRK klokken 18.

Les også

Utøya-ofre: Bistandsadvokatene gjør en for dårlig jobb

— Riktig å publisere

Han sier det er riktig at han ringte faren til Fridtun rett etter intervjuet med henne.

— Jeg syntes det var min plikt som redaktør å ringe faren og si at vi hadde vært i kontakt med henne. Jeg har ikke sagt at hun var i live, det hadde jeg ikke grunnlag for å si, sier NRK-sjefen.

Han mener at det var NRK som avsluttet samtalen med Fridtun fordi de skjønte at hun var i fare.

— Da vi ringte henne hvisket hun, snakket lavt og sa det var en person som skjøt på øya. Vi hørte tre skudd i bakgrunnen. Da avsluttet vår reporter samtalen, sier Sanne-Gundersen.

Han fastholder at det var riktig å publisere saken på NRKs nettsider.

– Jeg har ikke noe mot at denne saken blir behandlet i PFU og at en ekstern part ser på vår arbeidsmetoder, sier NRK-sjefen.

- Etisk minefelt

Advokatfullmektig Martin Eiebakke fra advokatfirmaet Stabell og co har skrevet PFU-klagen på vegne av Fridtuns foreldre. Han skriver i klagen at de etterlatte i ettertid sliter som en følge av NRK Sogn og Fjordanes handlinger 22. juli, at det er vanskelig for dem å akseptere måten intervjuet ble gjort på, og at det i det hele tatt ble gjennomført et intervju i de siste minuttene avdøde var i live.

- Det er en rekke presseetiske overtramp som vi mener denne saken belyser. Den illustrerer minefeltet man kommer i som medieorgan når man kontakter personer som befinner seg i en veldig kaotisk og potensielt farlig situasjon. En annen ting vi mener er prinsipielt, er at vi tror ikke at avdøde Hanne Kristine Fridtun var alene om å bli oppringt av presse på Utøya, sier Eiebakke til Aftenposten.no.

Les også

25 av 26 overlevende fra Utøya fullførte semesteret

— Vi mener avgjørelsen i PFU kan ha betydning for flere redaksjoner og flere journalister som hadde tilnærmet samme fremgangsmåte. Og det overordnede er det store dilemmaet i ettertid: Man kan ikke utelukke at pressen skapte farlige situasjoner for AUF-medlemmer som var der og som prøvde å gjemme seg. Dette er ikke et forsøk på å frata gjerningsmannen ansvar, men påpeke hvordan pressen ikke skal gå frem når man kontakter personer som befinner seg i farlige situasjoner, sier Eiebakke til Aftenposten.no.

— I tillegg reiser denne saken spørsmål om hvrodan pressen skal forholde seg til pårørende og etterlatte i krisesituasjoner. Man skal i henhold til Vær Varsom-plakaten kontakte pårørende før man omtaler saker som gjelder unge ofre. Så er også spørsmålet: Når man gjør det, hva slags informasjon skal man videreformidle? I dette tilfellet har familien oppfattet det slik at NRK formidler at Hanne Kristine Fridtun har det bra. I tillegg til å være direkte galt mener vi at det var et grovt overtramp. Hele generelt kan man også spørre om det er pressens jobb å formidle budskap om at personer har det bra eller ikke? Og til slutt dreier denne saken også seg om retten til å være anonym. Vi mener at NRK ikke hadde tillatelse til å publisere intervjuet med Fridtun, sier Eiebakke.