Norge

Øygard fastholder at han ikke trekker seg som ordfører

VÅGÅ/OSLO (Aftenposten.no): Vågå Arbeiderparti sitter nå i møte for å avgjøre om de har tillit til Rune Øygard som ordfører.

Leder i Vågå arbeiderparti Live Langøygard (t.v.) og resten av styret på møtet i kommunehuset i Vågå, der saken om ordfører Rune Øygard skal oppfordres til å trekke seg, skal behandles mandag kveld.
  • Vibeke Buan

Les også:

Les også

  1. Stoltenberg råder Øygard til å gå av

  2. - Øygard trekker seg ikke som ordfører

  3. Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

Klokken 18 startet det ekstraordinære møtet der Vågå Arbeiderparti skal diskutere om de fremdeles har tillit til Rune Øygard som ordfører.

— Det er en alvorlig og viktig beslutning vi skal treffe - om vi har tillit til vår egen ordfører. Jeg regner med at vi kommer frem til en fornuftig avgjørelse, sier Line Langøygard, leder i Vågå arbeiderparti, til Aftenposten.no rett før styremøtet starter klokken 18.00.

Langøygard hadde kontakt med den permitterte Vågå-ordføreren bare en halv time før kveldens møte startet.

Jeg snakket med Rune, og fikk høre hvordan det gikk på rettsmøtet i dag. Vi snakket også om det vi nå skal behandle. Han fastholder at han ikke trekker seg som ordfører, sier Langøygard.

Sammen med de øvrige styremedlemmene benket hun seg rundt et bord i kantina i Vågå kommunehus, hvor mange pressefolk nå venter på avgjørelsen som skal treffes. Møtedeltagerne ble skjenket vann i glassene, og en sjokoladekake og en eplekake stod klar på bordet.

— Vi har jo fått råd fra Arbeiderpartiet sentralt, fra partisekretæren, fra statsministeren og fra Oppland Arbeiderparti om hva vi bør gjøre. Men det er jo vi som må treffe en avgjørelse og jeg regner med at vi skal treffe en fornuftig avgjørelse. En mulighet er jo at vi ber ham om å trekke seg, sier Langøygard.

Stoltenberg ber Øygard gå

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard har vært under knallhardt politisk press for å trekke seg permanent som ordfører etter avsløringene som kom frem i retten fredag. Men hittil har han nektet å følge oppfordringen fra partiledelsen i Arbeiderpartiet.

I retten kom det både avsløringer og egne innrømmelser av nettkommunikasjon med tydelig seksuelt innhold overfor den nå 16 år gamle jenta som er fornærmet i saken.

Etter at partisekretæren i Ap, Raymond Johansen, gikk ut og sa at Øygard ikke kunne fortsette som ordfører, svarte Øygards advokat Mette Yvonne Larsen lørdag at Øygard ikke kom til å trekke seg så lenge rettssaken pågikk.

Søndag vedtok Oppland Arbeiderparti å uttrykke mistillit til Øygard.

Mandag uttalte statsminister Jens Stoltenberg at opplysninger som kom fram i rettssaken fredag ikke er forenlig med at Øygard fortsetter som ordfører, uavhengig av skyldspørsmålet i saken.

— Rune Øygard har ikke den tilliten som en ordfører bør ha. Derfor bør han trekke seg, sa Stoltenberg til pressen mandag.

Kan ikke sparkes

Som Aftenposten skrev lørdag, kan ifølge kommuneloven ikke en sittende ordfører sparkes midt i en periode. Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode, mot vedkommendes egen vilje.

Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, sa sent søndag ettermiddag til Aftenposten at det har vært diskutert en mellomløsning, med permisjon uten lønn.

Rune Øygard har i dag permisjon med full lønn (600 00 kroner årlig, samt godtgjørelser) frem til rettskraftig dom.

I tillegg til styret i lokallaget, deltar fylkesleder Kjersti Stenseng på styremøtet i Vågå mandag kveld.

Det er varslet en pressekonferanse etter at møtet er over, trolig rundt klokken 20. Her vil styret orientere om avgjørelsen — som i tillegg til en ny oppfordring om at Øygard trekker seg, også kan gå ut på at de lokale partikollegene uttrykker mistillit til mannen de har samarbeidet nært med i mange år.