Abid Raja (V) snur – vil hente hjem norsk IS-kvinne og hennes barn

Abid Raja (V) går imot sin egen regjering og vil hente hjem en terrormistenkt kvinne og hennes sønn og datter fra Syria fordi gutten er alvorlig syk.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) vil hente hjem en norsk terrormistenkt kvinne fra Syria fordi sønnen hennes er alvorlig syk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg vil ikke ha på min politiske samvittighet at vi ikke gjorde nok for å hente hjem denne gutten. Dersom eneste mulighet for det er at mor også kommer hjem, så mener jeg vi må gjøre et unntak i denne saken, sier stortingsrepresentant Abid Raja til NRK.

Han åpner dermed for første gang for å bistå en norsk IS-kvinne slik at barna hennes kan komme til Norge.

Kvinnen (29) er under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste – mistenkt for deltakelse i terrororganisasjonen IS – og hun befinner seg i al-Hol-leiren i nordøstlige Syria.

Ett av hennes to barn, en gutt som er nesten fem år gammel, skal være alvorlig syk. I 2017 ble gutten vurdert av en lege i Syria som mener gutten trolig har cystisk fibrose. På forespørsel fra familiens advokat har en norsk professor sendt en sakkyndigerklæring til Utenriksdepartementet hvor han skriver at han frykter for guttens liv, meldte NRK onsdag.

Snudde

Regjeringens politikk har vært å ikke gi bistand til kvinnelige fremmedkrigere, men regjeringen er delt i synet. Frp vil ikke ha retur av fremmedkrigere, KrF krever at både barna og mødrene får komme hjem, mens Venstre har jobbet for å hente barna.

Nå åpner altså Abid Raja opp for å utvide returpraksisen og beveger seg bort fra uttalelsene han ga til NTB tidligere i sommer, da han mente regjeringen skulle tilby IS-mødrene å frivillig gi barna sine fra seg til norske myndigheter slik at de kunne hentes hjem til slekt i Norge.

Nå som han åpner opp for at også den terrormistenkte moren i al-Hol-leiren skal få bistand til å komme hjem, håper han at også Høyre snur.

Til NRK sier han at han håper at også Høyre vil snu i saken, men verken utenriksminister Ine Eriksen Søreide eller andre i Høyre har så langt kommentert saken. Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, sier imidlertid blankt nei.

– Vi skal ikke bidra til å hente fremmedkrigere eller IS-terrorister til Norge. Det vil sette norske innbyggere i fare, og det er ikke aktuelt på noen som helst måte, sier Helgheim til NRK.

– Hjerterått

Både Redd Barna, Human Rights Watch og FN har tidligere i sommer karakterisert forholdene i al-Hol-leiren som forferdelige, og bedt land som Norge om å ta hånd om egne statsborgere som befinner seg der. Det er ukjent hvor mange norske statsborgere som befinner seg i leiren.

Til NTB sier Monica Sydgård, leder for Redd Barnas norgesprogram, at de er glad for at Raja nå har snudd.

– Men det vil være hjerterått av regjeringen om de ikke sørger for å få de andre barna hjem til trygghet, sammen med sine mødre, skriver Sydgård i en epost.

Redd Barna mener at norske barn må få komme hjem sammen med foreldrene, og at valget om å gi fra seg sine barn er i strid med internasjonale konvensjoner.