Miniubåt søker etter antatt omkommet mann i Jølster

Torsdag ettermiddag startet søket med fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) etter mannen i 50-årene som ble tatt av ras i Jølster.

Torsdag rundt klokken 12 så det slik ut ved rasområdet på fylkesvei 451, der en mann antas å ha omkommet. Et helikopter var i luften, og flere småbåter lå tett opptil land.

Søket skulle etter planen starte klokka 12 torsdag, men ble utsatt fordi veien er stengt.

Ved 15-tiden opplyser Sunnfjord-lensmann Dag Fiske til Bergens Tidende at søket er i gang.

– Det er fortsatt veldig grumsete vann og mange gjenstander i raset. Miniubåten skal ha utstyr for å avdekke metallgjenstander, et magnetometer, og dessuten verktøy for å kartlegge bunnforholdene med en såkalt multistråle. Kort sagt kan den søke uten sikt, sier lensmannen til avisen.

Politiet foretok onsdag søk fra luften etter mannen i 50-årene som er meldt savnet, etter at en bil ble tatt av jordskredet over fylkesvei 451 ved Årnes i Jølster tirsdag.

Etter planen skulle søket med ROV ha startet klokka 12 torsdag.

Slo alarm da mannen ikke kom hjem

Fiske sier til BT at mannens familie ventet ham hjem tirsdag kveld, men meldte ham savnet da det ikke skjedde.

Lensmannen bekrefter at savnede er fra Jølster.

– Han var på det tidspunktet én av mange som ikke kunne gjøres rede for. Det var mange vi prøvde å få tak i på det tidspunktet. Men da vi nøstet videre, var han den eneste som hadde kjørt den strekningen i det tidsrommet, og som også var savnet.

Flere øyenvitner meldte at de hadde sett en bil bli tatt av skredet. Ifølge Fiske agerte politiet helt fra start som om det var tilfelle.

– Vet dere at mannen var alene i bilen?

– Så langt vi vet gjennom etterforskningen, så var han det, ja. Her er pårørende den viktigste informasjonskilden for oss. Vi kan ikke utelukke noe, men det er kun én savnetmelding knyttet til dette skredet.

En bil ble tatt av et flere hundre meter langt jordras som gikk over fylkesvei 451 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Føreren er savnet og antatt omkommet.

Evakuerte får flytte hjem

Torsdag formiddag er det klart at de som ble evakuert etter jordrasene i Jølster får flytte hjem, opplyser ordfører Oddmund Klakegg.

– Jeg er stolt og imponert over frivillige og sambygdinger. Det er rørende å se at mange har gjort mye, sier han til NRK.

Onsdag startet Vegvesenet opprydningen etter flere ras på E39 og mindre veier i Jølster, og i løpet av dagen satser de på at fleste veiene skal være åpne, sier avdelingsdirektør Svenn Finden til Firda.

Arbeidet med å åpne E39 er i gang.

Store ras

Far Jonny og sønnen Ole Jonny Hundvebakke bor i området hvor rasene gikk tirsdag kveld. De skjønte først ikke hva lydene kom av og gikk ut for å undersøke.

– Jeg gikk ut for å se, men hadde aldri sett for meg dette, sier Ole Jonny Hundvebakke.

De beskriver et voldsomt værskifte. 30 varmegrader og sol ble til lyn, torden og kraftige regnbyger bare på minutter. De anslår at uværet varte i flere timer. Store steinmasser og jord raste ned fjellsiden og ut over veien. Et gammelt verksted ble begravd i steinmassene, og flere trær er revet opp. Hverken far eller sønn har opplevd slike ras før.

Les også

Se ødeleggelsene i Sogn og Fjordane fra luften

– Her går det ikke ras. Jeg har aldri sett at det har gått ras der før, sier Ole Jonny og peker mot raset over fylkesvei 451 hvor den savnede mannen skal ha blitt tatt.

Hyppigere i fremtiden

Klimaforsker Borgar Aamaas ved Cicero er medforfatter av rapporten «Oppdatering av kunnskap om konsekvenser av klimaendringer i Norge» for Miljødirektoratet. Til VG sier Aamaas at slike ras som i Jølster vil komme hyppigere i fremtiden.

– Det ene er at nedbøren vil bli mer intens og ofte kraftigere. Som vi har sett over år vil det føre til flere og større regnflommer. Deretter er det havnivåstigning og til slutt flere jord, flom- og sørpeskred, sier Aamaas.

Forskeren sier det bare er én ting som kan hindre de nevnte konsekvensen og der kutt i de globale utslippene av klimagasser. Hvis ikke må man gjennomføre sikringstiltak i rasutsatte områder.

– Har sin pris

– Det er fornuftig å bruke mer penger på å sikre befolkningen mot ras, men vi kan altså ikke sikre alt. Norge er vilt og vakkert, men det har sin pris når vi ser hva ekstremvær har av konsekvenser, sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) til VG.

Statsråden sier det kan være aktuelt å flytte folk fra områder en vet er utsatt.

– Vi måtte gjøre det på Svalbard og det kan være aktuelt flere steder, sier hun.